Mještanima u selima iznad Seonice hitno potrebna pomoć: Agregati, pitka voda, higijenske potrepštine…

Mještanima u selima iznad Seonice hitno potrebna pomoć: Agregati, pitka voda, higijenske potrepštine…


Stotinjak ljudi, porodice sa malom djecom, starci… koji žive u selima i zaseocima iznad naselja Seonica kod Buturović Polja četvrti dan od katastrofalnih poplava koje su zahvatile ovo područje i dalje moli za pomoć. Najpotrebniji su im agregati, pitka voda, higijenske potrepštine i hrana.

Strahuju i od upozorenja na nove obilne padavine koje su za večeras za područje Hercegovine izdali meteorolozi.
Udaljeni su u krugu od tri kilometra od Seonice, koja je također bila odsječena od svijeta – bez struje, signala za mobitel, puteva, mostova, nestajale su i kuće… sve pred sobom nosile su bujične poplave.

Pripadnici Civilne zaštite Konjic su dan poslije, u subotu dovezli jedan bager koji radi na raščišćavanju terena. Jučer su uspjeli osposobiti putnu komunikaciju čime je omogućen pristup i mjestima uzvodno od Seonice koja su svih ovih dana bila odsječena od svijeta.

Struja je došla do škole u Seonici, a mještani su nabavili privatno dva agregata. Uspjeli su se nekako organizirati, ali su isto tako svjesni da se njihove komšije uzvodno od rijeke Seončice osjećaju izolovano i još bez konkretne pomoći.

Naselje Seonica je smještena na sjevernoj strani Jablaničkog jezera, u kanjonu rječice Seončice. Od Konjica je udaljeno 30 kilometara, a od Buturović Polja oko tri kilometra.

Kako je ovo naselje izgledalo prije i poslije poplava pogledajte i sami.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija