Mladen je juče napunio 100 godina, a prije 12 dana pobijedio koronu

Kada se rodio prije tačno sto godina, Mladen Anđelić kaže da je toga dana padao snijeg.

Od tih pahulja do onih jučerašnjih, vodio je nekoliko velikih bitki, od kojih su najvažnije bile one u Drugom svjetskom ratu i ova skorašnja, protiv korona virusa. Iz obje je izašao kao pobjednik.

Djeda Mladen, inače korisnik zagrebačkog doma za starije, preležao je koronu sa navodno lakšom kliničkom slikom. Budući da se oporavio, radnici doma i porodica su riješili da mu organizuju svečanost proslave rođendana, što ga je jako usrećilo. Naime, svjećice je ugasio uz pomoć praunuka, a kako je rekao u razgovoru za RTL u jučerašnjem danu je bilo mnogo simbolike.

“Kažu mi da je padao i kad sam se rodio, a sad… Izvanredno se osjećam kad mi je porodica došla uprkos vremenu i svemu ovome da me vidi i da mi čestita stoti rođendan”, započeo je on svoju priču, prenosi Blic.

“Korona je kao rat”

Proživio je i doživio svašta, borio se u Drugom svjetskom ratu, a sada je iza njega i uspješna bitka protiv korona virusa. Prije 12 dana izišao je iz izolacije.

“Nisam ni osjetio, bio sam 20 dana u izolaciji. Ja kažem da je ovo rat, kao da se borite u ratu. Tamo ste imali nekoga pred sobom protiv koga ste se borili, a sad nemate nikoga. Borite se sredstvima koje nemate, i zato je najbolje sve ovo što se preduzima, dok lijek ne dođe”, rekao je. Najteže mu pada što zbog mjera koje su na snazi ne viđa svoju porodicu kao prije.

“Drugo je to kad se samo čujete telefonom, mahnete s prozora, inače bi dolazio kod nas kući nedjeljom na ručak, drugačiji je kontakt uživo. Čujemo se telefonski dva-tri puta na dan, tako mu malo olakšamo samoću, a danas smo došli, nismo očekivali. Srećni smo zbog toga”, rekli su njegov sin Radovan i unuka Andrea Anđelić.

Ima i želju za stoti rođendan

Baš zato, ovo malo rođendansko iznenađenje koje su pripremili radnici doma, pričinilo mu je veliko zadovoljstvo i radost.

“Nije znao da će doći porodica, da će doći praunuci i evo stvarno je bio iznenađen, znao je da nešto pripremamo ali nije znao kako će se sve odigrati”, rekla je direktorka Doma za starije osobe Ksaver za RTL.

Ovakvi trenuci za njega i sve njegove prijatelje iz doma za stare su najvrijedniji, a sada su rijetki i gotovo nemogući – zato ima poruku.

Za jubilarni, stoti rođendan ima i jednu posebnu želju.

“Da se čim prije riješimo korone, da ozdravimo i da bude mir u svijetu, da ne bude rata”, rekao je on na kraju intervjua za RTL.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79