Mladi bh. meteorolog upozorava: Ubrzano se topi snijeg, pada jaka kiša

 

Najpoznatiji bh. meteorolog Nedim Sladić upozorio je na nove vremenske prilike u Bosni i Hercegovini. Sladić je analizu nadolazećeg nevremena objavio na svom Facebook profilu.

Ubrzano se topi snijeg

– Ubrzano se topi snijeg, pada jaka kiša, a snježna granica je vrlo visoka, do te mjere da i na samom vrhu Bjelašnice skoro cijeli dan pada kiša. Ciklona zadužena za promjenjive vremenske prilike proteklih dana se sada približila našim područjima, pa je osim Hercegovine sada prisutna i u centralnim područjima zemlje.

Ona se iz južnog Jadrana u toku predstojeće noći i jutra premješta preko naših područja dalje na istok, dok je na 500 hPa polju (oko 5,5 kilometara visine) prisutna kratkovalna dolina sa sjevera uz advekciju svježijeg zraka koja pristiže do sjeverozapadnih, sjevernih i sjeveroistočnih predjela zemlje u zapadnom i sjeverozapadnom strujanju gdje će usljed nižih temperatura zraka u predstojećoj noći i tokom prvog dijela ponedjeljka biti uslova za prolaznu susnježicu, u Krajini i vlažan snijeg koji se neće pretjerano lijepiti za tlo budući da je tlo sada toplo pa je veći pokrivač iznad 300 metara nadmorske visine vrlo malo izgledan.

Rijeka Bosna i Una će u narednim danima poplaviti?

– Međutim, između slojeva na visini 950-850 hPa u spomenutim krajevima vlada i određena razlika u temperaturama, pri čemu je na višim nivoima atmosfere hladnije, a blizu prizemnog sloja toplije, pa ponovo hladnije pri podlozi. Kako je granica dosta tanka, mjestimično i prolazno je izgledna i kiša koja se ledi u dodiru sa tlom, stvarajući opasnu poledicu, vjerovatniju prema sjeveroistoku Bosne. Navedena područja ujedno se nalaze i sa zadnje strane ciklone, odnosno potpali su pod tzv. hladni sektor ciklone. Ova etapa je prolazna vijeka i do kasnog prijepodneva padavine će se smiriti, a potom će ponovo zatopliti s promjenom visinskog strujanja na jugozapadno – navodi Sladić.
Moguća lokalna plavljenja i problemi u centralnim predjelima Bosne

On u nastavku analize ističe kako se centralna Bosna, odnosno veći njen dio, nalazi u onom toplom dijelu.

– U jugozapadnom visinskom strujanju na presjeku stuba 925-700 hPa (700 metara do 3 kilometra) prisutno je dosta vlage koja se s juga Jadrana premješta prema Hercegovini i centralnim područjima naše zemlje zbog čega će povremeno intenzivnijih padavina biti i kroz predstojeću noć, budući da strujanja na 800 i 850 hPa (1,5 do 2 kilometra) izraženija. Visoka je snježna granica, trenutno i iznad 2000 metara nadmorske visine.

S obzirom na očekivane padavine kroz cijelu noć i prvi dio jutra, te prisutnost kiše na planinama i snježnu retenciju, odnosno otapanje snijega, dolazi i do porasta vodotoka, pa bi oni manji ponovo mogli izazivati određene probleme u centralnim predjelima Bosne i lokalna plavljenja, budući da se glavnina snijega nalazi u planinama navedene regije. Nadajmo se da većih problema nećemo imati, mada su Miljacka i Željeznica poprilično nadošle, a u slivu rijeke Une i Sane pojedine mjerne stanice su u zomi kontinuiranog obavještavanja. U 23:00 i Jala je dosegnula tačku na kojoj slijede kontinuirana obavještenja Civilne zaštite.

Mimo svega navedenog, što se najprije odnosi na ovo prolazno zahlađenje na sjeveru zemlje, shodno prijašnjim objavama ponovo ističem da su neuobičajeno visoke temperature sve izglednije krajem 2021. i početkom 2022. godine. Na slici vidljivo je premještanje kratkovalne doline iz zapadnog Sredozemlja preko naše zemlje i Balkana u predstojećoj noći – napisao je Sladić u svojoj analizi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79