Mladi fizičari pokazali znanje: BiH dobila predstavnike na Međunarodnoj olimpijadi

Richmond Park Međunarodna škola u Tuzli bila je domaćin državnog takmičenja iz fizike za učenike srednjih škola. Takmičilo se 14 učenika, a izabrani su i predstavnici BiH na Evropskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

Državno takmičenje iz fizike prilika je za najbolje fizičare u BiH da pokažu svoje znanje. Na osnovu rezultata bit će izabrana i ekipa koja će predstavljati BiH na Evropskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Evropska olimpijada se održava u junu, a Međunarodna olimpijada iz fizike bit će održana u julu.

– Svi smo svjedoci da je prethodnih godinu bilo teško organizovati nastavni proces u doba pandemije, ali ovaj događaj danas pokazuje da se znanjem bori protiv pandemije. Oni predstavljaju najsvjetliji primjer obrazovnog procesa u našoj državi – istakao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ove godine će umjesto pet prvoplasiranih učenika našu državu predstavljati njih 7.

– Prvih pet učenika će učestovovati na Međunarodnoj olimpijadi, a prva tri učenika i 6. i 7. će učestvovati na Evropskoj fizičkoj olimpijadi. Mislim da je za sve učenike ovo takmičenje kruna njihovog višegodišnjeg rada i priprema – napominje Milko Babić, prosvjetni savjetnik za fiziku u RPZ RS-a.

Ovo takmičenje dobra je i prilika za promociju prirodnih nauka, ali i za podsjećanje da ono predstavlja i šansu za sve učenike da ostvare respektabilne svjetske uspjehe, te upišu neki od prestižnih svjetskih univerziteta.

– Ovakva takmičenja učenicima zaista otvaraju vrata da postignu nešto što je svjetski, da postignu rezultat koji nije samo lokalnog ili nacionalnog tipa, nego rezultat kojem će se cijeli svijet diviti – smatra Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara u FBiH.

Domaćin državnog takmičenje iz fizike bila je Richmond Park Međunarodna škola Tuzla.

– Ovo danas takmičenje kojem smo imali čast da budemo domaćini je nešto veliko za nas. Okupili smo učenike iz cijele države na jednom mjestu – dodaje Džasen Brigić, profesor u Međunarodnoj školi Tuzla.

Učenici iz BiH u posljednjih nekoliko godina ostavaruju zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz fizike, što je dobrim dijelom plod konstantnog rada sa učenicima. Pripreme obuhvataju teorijska predavanja, te praktični rad sa eksperimentalnom opremom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79