Mladi ljekari i politika: Vranić tvrdi da nema dopisa, Gavrankapetanović ih predočio!

Mladi ljekari koji su primljeni u zdravstvene ustanove na određeni vremenski period zbog teške situacije s koronavirusom ostali su bez produženja ugovora, te su bili prinuđeni obratiti se pismom ministru zdravstva Harisu Vraniću i Vladi KS.

Nakon tek završenog Medicinskog fakulteta, kao prvo radno iskustvo, pred njih je stavljen veliki izazov, sa kojim se bori čitav svijet. Ipak, radili su, kako kažu, najbolje što su znali, stavljajući se u punom kapacitetu na raspolaganje JU Domovima zdravlja Kantona Sarajevo, Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, u kojima su potpisali ugovore na 3 ili 6 mjeseci.

Ministar Vranić kazao je za Patriju da on nije dobio dopise direktora ustanova koji bi tražili odobrenje za produženje ugovora ljekarima. No, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović uredno je dostavio zahtjev za odobravanje sredstava za ove ljekare, a što je Patriji i predočeno!

Podsjećamo, da je Vlada KS ekspresno u toku jednog dana donijela odluku o zbrinjavanju 13 anesteziologa koji su dali otkaz na KCUS-u, a što je u javnosti na određeni način protumačeno kao politička odluka. Sada kada se otkrila priča o mladim ljekarima ova konotacija je još jača.

„Kao zahvalu i nagradu za taj naš angažman, vi ste nam uskratili produženje ugovora, kako bismo stekli uslove za specijalizaciju i time nastavili karijere u svome gradu i svojoj državi. Dakle, u vrijeme svjetske zdravstvene krize, vi ste odlučili da nema potrebe za ljekarima!? U isto vrijeme, sve države na svijetu, svim silama nastoje zadržati sve ljudske resurse u zdravstvenom sektoru. Nismo znali da smo tako bogata zemlja koja može tako jeftino prodavati trenutno najvrjedniji i najtraženiji kadar drugim državama“, poručili su mladi ljekari.

Zaista je zabinjavajuće što se naši političari bave populizmom i svoju politiku u zdravstvu fokusiraju samo i isključivo na suprotstavljanje generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ne uviđajući to da na taj način gube mlade snage, jer je svima dosta političkih prepucavanja na štetu pacijenata, ali i studenata medicine i mladih ljekara.

„Nadalje, kadrovska politika koju vodite je jako loša. Svjesni vrijednosti anesteziologa, ne možemo da shvatimo kojom logikom se za 13 anesteziologa mogu naći novčana sredstva, a za mlade ljekare, od kojih bi neki mogli za 5 godina postati anesteziolozi – nema. Po kojem konkursu i po čijoj sistematizaciji rada će „zakonski“ Opća bolnica primiti te anesteziologe, pa će u toj ustanovi 28 anesteziologa raditi na 6 operacionih sala, dok mladi ljekari odlaze na biro?“, napomenuli su ljekari.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79