Mladi muslimani nisu prošlost nego budućnost. SDA je nastala iz njih

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, dao je veliki intervju svom stranačkom tjedniku finansiranog turskim parama.

Povodom je 40 godina od “Sarajevskog procesa”, a glavna tema bili su Mladi muslimani.

Izetbegovića predstavljaju kao svjedoka tog ‘turbulentnog’ vremena ali i čovjeka koji je učestvovao u odbrani svog oca.

Izetbegović objašnjava da su Mladi muslimani bili ‘politički pokret inspirisan vjerom’.

“Pokrenut je frustracijom mladih muslimanskih intelektualaca koja je uzrokovana stanjem islamskog umeta u tom vremenu. To stanje je bilo depresivno i ponižavajuće, karakterizirala ga je nepismenost, zaostalost, ovisnost muslimanskih naroda o tehnološki naprednijim zemljama i narodima.

Ulema je bila konzervativna i inertna, izgubljena u vremenu, njena tumačenja vjere nisu davala odgovor na ubrzane promjene i aktuelne probleme muslimanskih naroda. Većina tada afirmisanih muslimanskih intelektualaca i političara bila je iskompleksirana, fascinirana napretkom zapadnih, ali i komunističkih država, imitirali su ih, ponekad karikaturalno – recimo donošenjem zakona kojima se zabranjuje nošenje fesa, ili brade, a naređuje nošenje kačketa, unošenje stolica u džamije i slično.

Mladi muslimani su kanili vratiti snagu, ponos i samopouzdanje muslimanima kroz intenzivno obrazovanje, posvećen rad, povratak moralnim vrijednostima, hrabro suprotstavljanje bezbožničkim ideologijama”, naveo je Izetbegović.

On ističe kako je upravo SDA nastala iz organizacije Mladi muslimani.

“Mladi muslimani su pozatvarani i poubijani, organizacija je zabranjena, ali vjera i ideje se ne mogu ubiti. Iz tog sjemena, iz tog uvjerenja nikla je SDA. Pa i prvi kadrovski nukleus, prvo rukovodstvo SDA su činili ljudi koji su osuđivani na drakonske kazne 1946, 1949. i 1983. godine. Osuđivani su nevini, na bigajrihak, zbog riječi i misli koje se režimu nisu dopadale, zbog vjere u Boga. Njihova žrtva je dodirnula srca ljudi, izdvojila ih iz mase, napravila preokret”, naveo je lider SDA.

Izetbegović je upitan i da li je njegov otac ikad ‘halalio’ Muniru Alibabiću Munji, tadašnjem članu sektora bezbjednosti koji je ‘prisluškivao’ Aliju i druge, a koji je kasnije bio i visokopozicionirani član obavještajne zajednice BiH imao važnu ulogu u odbrani BiH.

“Ne znam je li halalio, ali nije ni važno. Za pravdu će se pobrinuti Onaj kome je ime Hak. Bila je to pragmatična odluka, trebalo je smanjiti broj neprijatelja i, što je još važnije, trebali su nam profesionalci, vojnici, policajci, pa i oni iz vojne i državne bezbjednosti”, rekao je Izetbegović.

Na kraju je Izetbegović imao poruku:

“Ne možemo djecu predati društvenim mrežama, a roditelje staračkim domovima. Vrijeme je da se vratimo bazičnim postavkama. Islam i Mladi muslimani nisu prošlost, oni su stajali na Božijoj strani i branili univerzalne vrijednosti i time pripadaju svakom vremenu, a naročito budućnosti.

Ako je ljudska umišljenost i ateizam obilježio XX vijek, ono što smo zvali modernim, onda će povratak vjeri obilježiti XXI vijek. Islam je postmoderna vjera i ideologija”, naveo je Izetbegović.

Sve u skladu s građanskim principima!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79