Mladi nisu zainteresirani za stare zanate: Svi bi laptop i lagan posao

Inicijativa građanki/na Mostar je organizirala panel diskusiju naziva “Zanati – nekad i sad”, održanu u prostorijama Bosnaseuma.

Tokom diskusije, razmatrane su teme očuvanja tradicionalnih zanata, njihovoj savremenosti te izazovima s kojima se suočavaju.

Saša Miličević, kujundžija, iznio je svoje iskustvo i zabrinutost zbog nedostatka interesa, kako među ženama, tako i među mlađim generacijama, za ovaj zanat, prenosi Bljesak.info. Istaknuo je teškoće s kojima se susreće u poslu te naglasio važnost ljubavi prema zanatu kako bi se uspješno obavljao.

Marija Karadža, muški frizer s gotovo 50 godina iskustva, dijelila je svoje promišljanje o promjenama u frizerskoj industriji, ističući važnost tradicionalnih tehnika i vještina.

Osim toga, Karadža je iznijela svoje iskustvo suočavanja s izazovima u poslovanju, uključujući i neočekivano obavještenje o napuštanju prostora u kojem već desetljećima radi.

Panel diskusija istaknula je važnost očuvanja i podrške tradicionalnim zanatima te potrebu za prilagođavanjem kako bi se osigurala njihova budućnost u savremenom svijetu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79