Mladi par iz Pule ostavio drogu ekstazi na stolu, beba je progutala pa završila u bolnici

Otkrivaju se novi detalji strašnog slučaja roditeljskog nemara bračnog para iz Pule u kojem je beba progutala komadić teške droge ekstazi ostavljen na stolu, te je primljena u bolnicu u teškom i po život opasnom stanju.

Kako javlja Glas Istre, roditelji su im potvrdili navode iz rješenja Općinskog suda u Puli temeljem kojeg im je dijete privremeno oduzeto, dok za dio tvrde da ne odgovara istini.

Nakon novogodišnjeg druženja s dvoje prijatelja mladi par iz Pule ostavio je komadić tabletice ekstazija na stolu. I, kako kažu oba roditelja, zaboravili su na to. Spletom nesretnih okolnosti doveli su u životnu opasnost svoje 20-mjesečno dijete.

Od hapšenja roditelji nisu vidjeli bebu

Ono je, naime, pronašlo drogu i progutalo je. Zabrinuti su roditelji pozvali Hitnu pomoć te je dijete odmah hospitalizirano. Uposlenici OB Pula pozvali su policiju i roditelji su otišli na informativni razgovor, nakon čega ih je policija uhapsila zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo – povreda djetetovih prava.

Od hapšenja pa do danas roditelji nisu vidjeli svoje dijete, budući da im je ono privremeno oduzeto i smješteno u ustanovu Dom u Lovranu.

U rješenju Općinskog suda u Puli od 8. januara, međutim, stoji da, osim što je u krvi djeteta pronađen ekstazi, “prilikom dolaska u bolnicu majka nije navela što se točno dogodilo te je otežala liječenje djeteta, koje je u bolnicu dovedeno u teškom stanju, vitalno ugroženo”, piše Glas Istre.

Majka, s druge strane, tvrdi da ni ona ni suprug nisu mogli znati što je dijete uzelo da mu je tako pozlilo. Zaboravili su na taj komadić ekstazija koji se, igrom slučaja, ‘zagubio’ među ličnim stvarima na radnom stolu.

Tek po uvidu u toksikološki nalaz djeteta, nastavlja se u obrazloženju suda, majka priznaje da su ona i suprug tri dana prije nemilog događaja, prilikom dočeka Nove godine, konzumirali kanabis i ekstazi, što je pokazala i njihova toksikološka obrada. Dijete je u to vrijeme bilo povjereno na čuvanje baki, majčinoj majci.

Uvidom u testove na prisutnost droga kojima su se roditelji naknadno podvrgli u Zavodu za javno zdravstvo, 12. i 27. januara te 3. februara, utvrđeno je da su kod oboje svi nalazi bili negativni, osim prvog koji je još pokazivao prisutnost THC-a i lijekova za smirenje. Učestalim testiranjem na opijate mladi par očito želi dokazati da nisu ovisnici. Tvrde da je situacija koja se dogodila bila iznimka, a ne pravilo.

– Ovih dana učestalo vodimo razgovore s Centrom za socijalnu skrb koji, izgleda, utvrđuje naše stanje, ali i uvjete života nas i naših majki. Vjerojatno procjenjuju hoće li produžiti mjeru izdvajanja našeg sina ili neće, hoće li ga povjeriti bakama, ili pak nama. Ne znamo što im je na umu, ali se nadamo da ćemo što prije vidjeti naše dijete – ističe otac djeteta.

S njim se slaže i majka.

– Od početka nesretnog događaja surađujemo s institucijama, nerijetko našom inicijativom, te želimo učiniti sve što je potrebno da dokažemo da nismo ovisnici i da se neizmjerno kajemo zbog svega. Ne moram ni napominjati da se takvo što neće više nikada dogoditi – zaključuje majka.

Sigurno okruženje

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević potvrdila je Glasu Istre da je upoznata s navedenim slučajem te da prati postupanja nadležnih institucija, ali konkretan predmet ne želi komentirati.

Navodi da je Centar za socijalnu brigu dužan po službenoj dužnosti izreći mjeru hitnog izdvajanja djeteta i smjestiti ga u sigurno okruženje u situacijama u kojima je došlo do počinjenja krivičnog djela na štetu djeteta te su život i zdravlje djeteta bili ugroženi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79