Mladi pokrenuli inicijativu da Michael Schumacher dobije ulicu u Sarajevu

Grupa mladih iz Sarajeva, koji su imali sreću da tokom njegovih poratnih posjeta glavnom gradu BiH upoznaju Michaela Schumachera, pokrenula je inicijativu da A transverzala u Novom Gradu dobije naziv po ovom velikanu.

Za inicijativu u čast legendarnom vozaču Formule 1, a koji je u teškom zdravstvenom stanju nakon nezgodnog pada na skijanju, dobili su “zeleno svjetlo” Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, gdje su prezentirali ideju.

Fahri Frlj, jedan od inicijatora, za Klix je pojasnio da se na ovaj način u ime cijelog grada žele odužiti velikom humanisti, koji je mnogo toga učinio za djecu Sarajeva. Frlj, inače iz Starog Grada, imao je sreću da u trenutku Schumacherovog dolaska 1996. bude na Dobrinji te je tada i upoznao Schumachera, koji je njemu i njegovim drugarima poklonio igračke.

“Zahvaljujem se Općinskom vijeću Novog Grada, koje je podržalo inicijativu. To je neka prva stepenica u našoj incijativi. Osim njih, obavijest o inicijativi uputili smo i Ambasadi Njemačke te supruzi Michaela Schumachera”, kazao nam je Frlj.

Očekuje da će imati podršku i ostalih nadležnih institucija u daljnjoj proceduri, kako bi ulica koja vodi od Sarajevskog aerodroma do Mojmila na kraju bila nazvana po velikom prijatelju BiH.

“Na taj način bismo poslali pruku da nismo zaboravili Schumachera, jer ni on nije bio zaboravio djecu Sarajeva. Želimo da mu pružimo podršku u daljnjem liječenju i ozdravljenju, jer je upravo on dolazio u Sarajevo, da obiđe i pruži podršku djeci koja su trebala liječenje. Nije mala stvar da jedan takav šampion izjavi ‘Ako su djeca Sarajeva kriva samo zato što su djeca, onda sam i ja dijete Sarajeva’. To ne trebamo zaboraviti”, objašnjava Frlj.

On i njegove kolege puni su ideja u vezi s ovim projektom te su zamislili da, ukoliko transverzala zvanično bude dobila naziv po Schumacheru, naprave veliki događaj, koji bi, nesumnjivo, privukao pažnju svjetskih medija. Tada bi pozvali sarajevsku djecu da s crvenim i bijelim bojama ukrase trotoare u ovoj ulici i naprave ugođaj staze za utrke Formule 1, na kojim je Schumacher nekada bio neprikosnoven.

“Na taj način bi svako dijete grada moglo dati svoj doprinos”, zaključuje Frlj, koji kaže da bi inicijativa trebala biti lako provodiva, jer je ulica relativno nova i nema kuća i privrednih subjekata registriranih s adresom A transverzale, pa građani ne bi ni morali mijenjati adrese.

Među inicijatorima ovog projekta je i Damir Vatreš, koji je ranjen u ratu i koji se slikao u bolnici sa Schumacherom.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79