Mladi u Sarajevu će povoljnije stanove moći kupiti na četiri lokacije, sutra javni poziv

Javni poziv za stambeno zbrinjavanje mladih u Kantonu Sarajevo bit će raspisan sutra. Mladi do 38 godina imat će mogućnost aplicirati za poticaj od 25.000 KM za jedan od 113 stanova na Ilidži, Buča Potoku, Vogošći i Ilijašu.

Kako nam je objasnio ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, okončan je poziv za firme koje bave gradnjom stanova, ali je njihov odziv bio veoma slab te je ponuđeno samo 13 stanova.

Investitori ponudili samo 13 stanova

“Na kraju, ostale su samo tri firme koje ispunjavaju uslove – “Duljević”, koja je ponudila četiri stana kod Rimskog mosta na Ilidži, “Mostaklal – budućnost”, sa sedam stanova u Trebinjskoj ulici u Buča Potoku i “MBI development” sa dva stana u naselju Vrtovi riverine na Ilidži”, kazao nam je Hadžiahmetović.

Zbog toga je dodatnih 100 stanova za ovaj program osigurano iz kantonalnih stambenih fondova i to 20 na Šipu, 30 u Rosuljama u Vogošći i 50 u Ilijašu, u zgradi u neposrednoj blizini zgrade Općine.

Kako je pojasnio Hadžiahmetović, Vlada KS će mladima koji budu odabrani po ovom projektu subvencionirati oko trećine cijene stana, odnosno 25.000 KM. Kaže da su cijene stanova porasle zbog poskupljenja građevinskog materijala, pa je cijena kvadrata stana na Rosuljama 1.850 KM, u Ilijašu 1.800, a na Šipu 2.500 KM.

“Naprimjer, stan od 50 kvadrata na Šipu, kupca će koštati oko 2.000 KM kada mi damo 25.000 KM. Kvadrat stana na Rosuljama doći će oko 1.250 KM – 1.500 KM, u Ilijašu će maksimum biti oko 1.400 – 1.450 mararaka po kvadratu. Gledat ćemo i da mladima osiguramo što manju kamatu za te kredite”, kazao je Hadžiahmetović.

Upitan za uslove, kaže da će moći aplicirati osobe u dobi od 18 do 38 godina, državljani BiH s prebivalištem u Kantonu Sarajevo, koje nemaju riješeno stambeno pitanje. Prednost će imati oni sa većom stručnom spremom, članovi šehidskih porodica, porodice s više članova…, a bodove će donositi i naučni radovi, osvojene medalje… Poziv će biti otvoren mjesec.

Malo stanova na tržištu, moglo bi se graditi na Stupu

Podsjetimo, prošle i svih prethodnih godina pomoć mladima pri kupovini stanova drugačije je funkcionirala. Uslov za dobijanje novca je bio već kupljen stan, dok će sada biti potpomognuti za nove stanove koje tek treba da kupe.

Prema Hadžiahmetovićevim riječima, zbog zabrane gradnje u mnogim dijelovima grada, trenutno je u Sarajevu vrlo malo novih stanova na tržištu. Nagovijestio je da će u novembru-decembru Vlada opet objaviti javni poziv za graditelje stanova.

Kaže da će se Vlada ovoj problematici Vlada morati posvetiti studiozno i analitički, kako bi iznašli najbolji model.

“Imamo loakciju tržnica na Stupu od više hiljada kvadrata, pa neka Vlada dozvoli da se tui prave stanovi za mlade, moglo bi biti izgrađeno nekoliko stotina stanova. Morat ćemo praviti neke nove modele”, navodi Hadžiahmetović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79