Mladi u Zagrebu pronašli novo zanimanje: “Plačkaju grobove, za 1 dan otvore 5 spomenika”

Prvi dan smo pomakli pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu.

Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mjesto. Novac od prodaje zlata smo podijelili.

Ja sam dečkima rekao kako da pomaknu ploču. Trebalo se nasloniti na drugi grob i nogama gurati ciljanu ploču.

Prvi dan smo ja i Josip ulazili u grobove. Vidjeli smo kosti i s njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prsteni na rukama. Zube sam trgao s čeljusti. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada.

Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4.000 kuna. Jurica V. nije ulazio u grobove već je samo pomagao pomicati ploče na njima. Žao mi je zbog svega. Radio sam s bratom 14 sati dnevno u luna-parku i nismo dobijali platu.

U međuvremenu sam se zaposlio – priznao je 21-godišnji Patricije D., kojeg je Općinski sud u Zagrebu zbog serije imovinskih delikata i povrede mira pokojnika nepravomoćno osudio na uslovnu kaznu. Dobio je godinu dana s četverogodišnjim rokom kušnje te mora obeštetiti pokradene s 2.314 eura.

Uslovno je osuđen za isto i autolakirer Jurica V. (24), koji je kroz priznanje dodao i da im je bio cilj gledati što starije grobove po Miroševcu, smatrajući da u njima ima vrijednih predmeta.

– Kad smo naišli na npr. 1870. godinu, tu smo odlučili upasti. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo otvorili rukama i nogama. Ako je smrdjelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam htio ulaziti.

Kad su se s pokojnice skidali zlatni zubi, ja u tome sudjelovao nisam, a u ostalim slučajevima kad sam gurao nadgrobne ploče bio sam pod utjecajem marihuane. I da, krao sam bakar s crkve kod groblja. Distancirao sam se od svega toga i zaposlio se.

Moji su roditelji umrli, dom sam imao pet godina te sam odrastao u sistemu , Dječijem selu i po domovima bez ičije pomoći – priznao je, pak, Jurica V., itekako svjestan da su na grobnicama napravili oštećenja i nanijeli dodatnu, nemjerljivu tugu vlasnicima.

Dvojica osuđenih u tim sramotnim bizarnostima nisu bili sami, već su djelovali kao četvorka, no postupak protiv druge dvojice – Josipa V.(22) i Ivana M. (23), je odvojen.

Za sud su bili ubrojivi u vrijeme činjenja serije krivičnih djela te su postupali s namjerom. Kao olakšavajuće okolnosti uzeto im je u obzir njihovo priznanje, iskazano žaljenje, preuzimanje odgovornosti i svjesnost protupravnog ponašanja, ali i njihova mladost te životna nezrelost.

Prema osuđujućem dijelu presude, bakrene klupice, cijevi i lajsne skidali su sa zgrada, dječijeg vrtića i crkve, ali ih je u jednom slučaju otjerao župnik a u drugom građani. U blagdansko vrijeme 2021. na 2022. po cičoj zimi haračili su po groblju Miroševac.

Po danu su krali gipsane vaze zlatne boje, torbice i novčanike posjetiteljima grobova, a noću su pomicali nadgrobne ploče, otvarali ljesove, dirali pokojnike. Neke ljesove nisu uspijevali otvoriti ni silom i alatom koji su imali uz sebe.

Inače, Patricije D., kad ga je policija stjerala u kut, na kraju ih je sam odlučio odvesti do svih grobova koje su nasilno otvorili, oštetili, pokrali ili pokušali okrasti piše Nap

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79