Mladić iz Donjeg Vakufa tek dobio vozačku pa nagazio: Vozio 84 km/h preko ograničenja

Radar na regionalnom putu na području Donjeg Vakufa, u mjestu Prusac, evidentirao je 18-godišnjeg mladića koji je na dionici ceste gdje je ograničenje brzine 50 km/h vozio čak 134 km/h.

Radi se o vozilu marke Ford, kojim je upravljao vozač Dž. S., rođen 2003. godine, iz Donjeg Vakufa, protiv kojeg su poduzete zakonom propisane mjere i radnje.

“Ovaj primjer, kao i brojni drugi, dovoljno govori o opravdanosti korištenja navedenih radara, čiji je osnovni cilj smanjenje broja prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koja je najveći uzročnik saobraćajnih nesreća s težim posljedicama. Ovom prilikom apelujemo na vozače da poštuju sve saobraćajne propise, a posebno dozvoljenu brzinu kretanja vozila, kako bi na taj način zaštitili sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, u protivnom će biti sankcionisani u skladu s važećim zakonskim propisimna”, saopćeno je iz MUP-a SBK.

Uprava MUP-a Srednjobosanskog kantona kontinuirano provodi planske aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na ovom području.

Između ostalog, cilj navedenih aktivnosti jeste smanjenje broja saobraćajnih nesreća s težim posljedicama (poginuli, teže i lakše povrijeđeni i dr.).

Jedna od ovih aktivnosti ogleda se u korištenju mobilnih i fiksnih radara, kojima se vrši kontrola brzine kretanja motornih vozila u saobraćaju. Značaj ovakvih kontrola potvrđuje činjenica da je brzina kretanja vozila najveći uzročnik saobraćajnih nesreća s težim posljedicama.

Mobilnim i fiksnim radarima je u toku prvih osam mjeseci prethodne godine evidentirano 36.256 prekršaja, dok je u istom periodu ove godine evidentirano ukupno 60.766 prekršaja, što predstavlja povećanje za 24.510 prekršaja ili 68%. To je istovremeno dovelo do smanjenja broja saobraćajnih nesreća za 17 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79