Mladić je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila RS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da je Haški tribunal drugostepenom presudom Ratku Mladiću “još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika”.

“Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali”, istakla je Cvijanović povodom konačne presude Mladiću.

Ona naglašava da će Haški tribunal ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, “čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemjerno tvrde, već da svojim hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savjest onima koji su srpskom narodom devedesetih godina u više navrata isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum”.

“Što se tiče generala Mladića, on je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila Republiku Srpsku, kao i pravo srpskog naroda na život i slobodu. Tu historijsku činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promijeni nijedna presuda na svijetu, a pogotovo ne haška inkvizicija koja je odavno izgubila i posljednje zrno kredibiliteta”, navela je predsjednica Republike Srpske.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu donio je danas konačnu presudu kojom Ratka Mladića osuđuju na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsade, snajperskog djelovanja i terorisanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanja pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Sudsko vijeće je odlučilo da Mladić nije kriv za genocid u šest bh. općina – Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79