Mladić koji je u Visokom pretučen jer se izjašanjavao kao Srbin: Po Facebooku dijelio podršku Miloševiću, Velikoj Srbiji,.. (FOTO)

Haris Jovan Mataradžija iz Visokog pretučen je na kućnom pragu u tom gradu, a smatra da je razlog za napad to što se, i pored činjenice da je rođen u braku Srpkinje i Bošnjaka, osjeća i izjašnjava kao Srbin.

Na Mataradžiju su trojica napadača nasrnula juče tokom dana, dok je zatvarao vrata garaže u porodičnoj kući.

(VIDEO) U Visokom pretukli mladića: “Pretučen sam jer se izjašnjavam kao Srbin”

O ovom događaju se MUP Zeničko–dobojskog kantona nije zvanično oglasio.

Mataradžija smatra da napadači nisu bili slučajno ispred njegove kuće, jer je i ranije putem društvenih mreža dobijao nacionalističke prijetnje, a kaže i da su došli naoružani palicama.

Upravo Mataradžijin profil provjerila je redakcija portala Crna Hronika. Naime, nakon dojave o ovom događaju upoznati smo i sa skandaloznim prozivkama Mataradžije putem Facebooka, gdje je redovno kačio sadržaje podrške osuđenim ratnim zločincima, osuđivao odluke sudova, imao izljeve nacionalizma, šovinizma i fašizma.

“Zaključavao sam vrata, kad je jedan naletio na mene, udario me nečim, zamračilo mi se… Udarali su me nogama i palicama ispred kućnih vrata. Mene su prvi put na nacionalnoj osnovi vrijeđali kada sam imao šest-sedam godina, kada nisam ni znao šta sam, a psovali su mi mater četničku”, rekao je Mataradžija.

Njegova sestra, Milada Mataradžija, rekla je da je čula bratov vapaj i da je odmah zvala policiju. “Da nisam čula i sišla, ubijeđena sam da bi ga ubili”, rekla je ona.

RTRS navodi da je Haris Jovan odlučio da napusti rodno Visoko, ali ne zbog posljednjeg napada u kojem mu je i život ugrožen, nego jer je i bez prava na rad, narušenog dostojanstva i prava da jasno kaže ko je.

Ovaj događaj svakako nije način da se ovakve stvari rješavaju, te ne postoji opravdanje zbog kojeg bi se nasilje moglo tolerisati, ali sadržaje i komentare koje pojedinci pišu po društvenim mrežama zasigurno treba sankcionisati.

Oglasila se policija o napadu na Harisa Jovana Matardžiju iz Visokog

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79