Mladić sebi odsjekao nogu i ruku, ljekari mu se bore za život

Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo imaju pune ruke posla proteklih dana uslijed povećanog broja prehlada i viroza koje je izazvalo neuobičajno toplo vrijeme i proljetne temperature. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Ajansı )

U trenutku nervnog rastrojstva, 19-godišnji Ivan Slišković iz Brankovića kod Žepča, danas je sebi odsjekao ruku i nogu, nakon čega je hitno prebačen u sarajevsku bolnicu gdje se doktori bore za njegov život.

Oko podneva je dovezen u Hitnu pomoć Žepče, gdje mu je pružena prva pomoć a zatim je ambulantnim kolima upućen u Sarajevo.

– Bio je dezorjentisan i samo je ponavljao jedan datum iz 1999. godine. Izgubio je mnogo krvi koje smo pokušali nadomjestiti raspoloživim dozama. Sve upućuje na to da su ekstremiteti odsječeni namjerno u teškom psihičkom stanju – kratko su kazali u Hitnoj pomoći u Žepču.

Nesretni Ivan živi u siromašnoj porodici, a dan ranije, prije nego što je odlučio da odsječe svoje ekstremitete, iskasapio je mačku i psa kod svoje porodične kuće.

Navodno je imao i halucinacije i pravovremeno je upućivan na psihijatrijsko liječenje. U Brankovićima ga smatraju mirnim i povučenim momkom koji nije pravio probleme drugima.

Nezvanično, članovima uže porodice rekao kako više ne želi da živi. U Brankovićima su šokirani, kao i medicinsko osoblje koje je u prvim trenucima vidjelo stepen povreda.

– Primio je sve neophodne medikamente, strahujemo zbog moguće infekcije a neizvjesno je prognozirati da li će hirurzi uspjeti da mu ponovo zašiju odsječene dijelove tijela, koji su kasnije dopremljeni u sarajevsku bolnicu – kažu ljekari.

 

 

Crna hronika