Mladiću oteli Audi A6 i novac na ime nepostojećeg duga

Tuzlansko tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora grupi Beriza Kabilovića koja je uzimala prevlast u podzemlju ovog kantona baveći se iznudom, preprodajom droge, prijetnjama, pokušajem likvidacije konkurenata i pranjem novca.

Zaštitarska firma

Članovi grupe koji su s Kabilovićem prije mjesec uhapšeni u akciji MUP-a su Selver Salimović Švrćo, Elvis Hamzić, Mujo Mandžić, Alen Jahić, Ammar Adrović, Semir Hajdarević Beganović, Adnan Požegić, Admir Trumić, Ermin Trumić, Semir Mustafa, Adis Šahinagić, Amir Lisičić Švabo i Armin Halilović Čaruga.

Kabilovićeva grupa je „pod kontrolom“ imala najmanje 40 ugostiteljskih objekata, a vlasnici su bili prinuđeni da mjesečno plaćaju od 500 do 3.000 KM na ime navodnog osiguranja. U suprotnom, Kabilovićevi ljudi izazivali bi tuče ili bi pucali u lokalima i uništavali inventar.

U tu svrhu Kabilović je osnovao zaštitarsku firmu „Wolves Security“ putem koje su ugostitelji uplaćivali iznuđeni novac.

Nakon što su ovladali lokalima, grupa je u njima rasturala kokain, kanabis i ametamin. Odvijalo se to uglavnom u „Krčmi Jačmište kod Tome“ i Kabilovićevom klubu „Grande“.

Da bi prikrili novac dobiven od iznude i prodaje droge, osim zaštitarske firme i kluba „Grande“ Kabilović je registrirao i vinoteku „Madeira“.

Vlasnici kafića mjesečno plaćali od 500 do 3.000 KM reketa Kabilovićevoj grupi

Istražitelji su presreli razgovore Beriza Kabilovića s nepoznatim muškarcem u Holandiji s kojim je najvjerovatnije dogovarao trgovinu drogom. U razgovoru Kabilović mu kaže da je ima udio u ugostiteljskom objektu „Merak in Town“.

– Najbolje je naći neki lokal, pa onda po svom ukusu naći nešto što bi ubijalo – rekao je Kabilović misleći na diskoteku „Viva“.

Novac su iznuđivali i od fizičkih lica. Tako su u oktobru prošle godine natjerali D. Dž. i njegovog oca da im plate 26.000 KM na ime nepostojećeg duga. Prvo su mladiću oteli Audi A6 koji su zacijenili na 9.000 KM, a poslije su im uzeli i 17.000 KM prijeteći im ubistvom.

Pokušaj ubistva
Vlasniku kineske radnje u Brčko distriktu, uz prijetnje ubistvom njemu i radnici, iznudili su 6.400 eura navodnog duga prema I. K. na ime oduzete robe na carini.

Kabilovićeva grupa sumnjiči se i za pokušaj ubistva Gorana Ramića i Nermina Nakičevića.

Nisu dostavljeni dokazi
Kontraktirali smo Kabilovićevog branioca, advokata Bakira Hećimovića, koji nam je kazao da se odbrana na sjednici u Sudu usprotivila prijedlogu o produženju pritvora za još dva mjeseca jer joj nisu dostavljeni dokazi koji potkrepljuju navode iz prijedloga Tužilaštva KS.

– Imajući u vidu činjenicu da je predmet u ranoj fazi istrage, to vam u tom pravcu ne možemo davati više informacija – kazao je Hećimović za Avaz.

(FOTO) Beriz Kabilović za CH: KPZ “Zenica je kao fakultet…”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79