Mladu Mariju zatvorio, mučio i silovao: Bračni par Benković tek poslije 30 godina dočekao pravdu

Bračni par Maria Tunde Benković i Marko Benković predugo, gotovo 30 godina, čekaju da čovjek kojeg terete za ratne zločine i koji im je uništio živote, završi u istražnom zatvoru.

Ovih dana to se napokon i dogodilo Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku ove nedjelje je uhapsio, a u petak i pokrenulo istragu protiv Marka Vidovića, alijas Pere Vincetića, zvanog “Pero Konj”. Riječ je o istoj osobi koja se koristi sa dva imena, piše Jutarnji list.

Tužilaštvo Vidovića tereti za ratni zločin nad parom Benković, ali i još osamdesetak drugih srpskih vojnih zarobljenika i civila, odnosno da je u razdoblju od maja 1992. do juna 1993. kao zapovjednik 5. bojne Vojne policije HVO-a u Orašju, sam ili sa podređenim pripadnicima HVO-a, nezakonito zatvarao, mučio fizički i psihički, a 23 zatočenih je ubijeno.
Ratna prošlost

Tereti se da je ljude držao, mučio, a neke od njih i ubio po improviziranim zatvorima koje je sam osnivao po Orašju i okolnom selima. Zatvore je organizovao po školama, u atomskom skloništu i drugim mjestima, a jedno od mjesta na kojem je, kako se sumnja, mučio zarobljene bila je i njegova garaža uz njegovu porodičnu kuću u selu Donja Mahala kod Orašja. Marko Vidović, kako se trenutno zove, ima dvojno, BiH i hrvatsko državljanstvo, a iz Orašja je pobjegao u Hrvatsku još devedesetih kad se Tužilaštvo BiH zainteresovalo za njegovu ratnu prošlost. Zadnjih godina je živio na istoku Hrvatske, u Tovarniku, gdje ga je policija ove nedjelje i uhapsila.

Maria Tunde Beković, koja je porijekom Mađarica, u ljeto 2017. je u detaljnoj ispovijesti za Jutarnji list ispričala kako se u Orašje doselila 1987. nakon udaje za bosanskog Hrvata, Marka Benkovića. Par je u Orašju do rata imao restoran “Čarli” koji su nastavili da vode i u ratu. Njen suprug Marko ispričao je da se i sam pridružio HVO-u, ali ni to mu nije pomoglo da izbjegne zlu sudbinu.

Marko Vidović, koji se tada zvao Pero Vincetić, i jedan od njegovih policajaca najprije su odveli Marka, a zatim se isti dan vratili po Mariju, vezali joj oči i odvezli je nepoznati stan u Orašju, silovali, i uz prijetnju oružjem prisilili je da im preda sav novac i dragocjenosti koje su suprug i ona imali. Nakon toga Vidović ju je preko Hrvatske odvezao na mađarsku granicu, izbacio je iz auta i zaprijetio joj da se više nikad ne vraća natrag, kao da pronađe novog muža jer će joj dotadašnji “plivati Savom”. Nedugo zatim saznala je da je tokom silovanja zatrudnila, a nakon prekida neželjene trudnoće više nije mogla da ima djecu.
Psihičke posljedice

Njen suprug Marko Benković ispričao je za Jutarnji list kako ga je Vidović držao zatvorenog u svom “zatvoru”, zlostavljao, povređivao i tjerao ga da mu služi, a kad je zahvaljujući intervencije jednog zapovjednika HVO-a uspio da se izvuče, morao je u Zagreb na hitnu operaciju zbog unutrašnjih povreda koje mu je Vidović nano. Potom se pridružio ženi u jednom mjestu na jugu Mađarske gdje i danas žive. Oboje trpe teške fizičke i psihičke posljedice Vidovićevog zlostavljanja, a još 2007. su ga kako tvrde prijavili DORH-u za ratni zločin. Njihovu prijavu je 2012. preuzelo ŽDO u Osijeku kad je tamošnji tužilac uzeo njihove detaljne iskaze.

Sudbina bračnog para Tunde-Benković, međutim, tek je jedan u nizu ratnih zločina za koje ŽDO Osijek tereti Vidovića. Sumnjiči se da je zatvarao, mučio i likvidrao ne samo srpske ratne zarobljenike, već i civile srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koje je sumnjičio da sarađuju sa vojskom Republike Srpske. Osumnjičen je po neposrednoj i zapovjednoj odgovornosti jer ih je, kako tvrdi ŽDO Osijek, sam činio i svoje podređene podsticao na zločine, nije ih u tome sprečavao niti za učinjeno kažnjavao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79