Mlijeka na policama skoro nema nikako: Pripreme za enormno povećanje cijena

Mlijeka na policama skoro nema nikako

Pripreme za enormno povećanje cijena

U marketima širom BiH na policama je sve manje mlijeka. U manjim prodavnicama se skoro ne može ni naći. Vlasnici tvrde da mlijeko naručuju danima, ali isporuke nema. Sve je izvjesnije da će i ovaj artikal značajnije poskupjeti piše Crna-Hronika

–  Od 15. septembra otkupne cijene sirovog mlijeka su više za 10 posto kod svih proizvođača koji mlijeko predaju kompaniji Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, priopćilo je Udruženje mljekara Republike Srpske.

Rezultat je ovo sastanaka koje je rukovodstvo ovog udruženja proteklih dana vodilo s predstavnicima ove najveće bosanskohercegovačke mljekare.

– Također, od oktobra je dogovoreno povećanje cijene za dodatnih 4 do 5 feninga, a nadamo se i do kraja godine da će svaki mjesec cijena ići prema gore. Molimo i druge prerađivača mlijeka u Bosni i Hercegovini da slijede ovaj trend i povećaju otkupnu cijenu sirovog mlijeka svojim kooperantima, stoji u priopćenju.

-Ako sada ne sačuvamo proizvodnju mlijeka u Bosni i Hercegovini “teško ćemo opstati i vi i mi”, dodaju.

Zalihe mlijeka u marketima su na minimumu, izvijestili su mediji ovih dana navodeći kako su zbog straha da bi domaće stanovništvo moglo ostati bez ove osnovne životne namirnice pojedini trgovci iz Republike Srpske predložili nadležnima u BiH da po uzoru na Srbiju zabrane izvoz mlijeka dok se situacija na tržištu ne stabilizira.

U kompaniji Fructa trade, koja ima trgovačke lance širom RS-a potvrdili su da, ako se ovakva situacija nastavi, za deset dana na policama neće biti ni litre mlijeka.

Međutim, iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske poručuju da mlijeka ima dovoljno i da su protiv zabrane izvoza.

– Mi smo protiv zabrane izvoza mlijeka, a prvenstveno želimo zadržati tradicionalno dobre partnerske odnose sa Srbijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, naglasili su iz Udruženja.

Inače, trenutna otkupna cijena mlijeka u RS zavisno od klase kreće se od 0,53 do 0,80 KM.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se također saopćenjem za javnost, povodom medijskih istupa pojedinih proizvođača mlijeka iz RS-a, u kojem navode da je proizvodnja mlijeka u FBiH stabilna

 

Što se Federacije BiH tiče proizvodnja mlijeka je trenutno stabilna i ista je u prva dva kvartala 2022. godine u prosjeku kao i prethodne tri godine – navodi se u saopćenju.

Istovremeno, iz Udruženja poljoprivrednika FBiH ističu da u FBiH do kraja godine neće biti problema u proizvodnji.

– Moguće je da tokom zime i ranog proljeća dođe do smanjenja proizvodnje, a sve iz razloga velike suše koja je prouzrokovala smanjenje proizvodnje kabaste hrane –  navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH u tom kontekstu upozoravaju kako je smanjenje proizvodnje mlijeka moguće kod malih i srednjih farmera, dok veliki proizvođači, kako navode, čak i povećavaju proizvodnju.