MMF spreman osigurati 330 miliona eura BiH, entiteti se moraju dogovoriti oko podjele

U Sarajevu je danas Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini, izjavio kako je MMF spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) osigura 330 miliona eura BiH za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

– Nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći koja će biti na raspolaganju zemljama članicama, MMF je sada spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) osigura 330 miliona eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv krize izazvane koronavirusom – navodi Jewell.

Ipak, podsjeća kako, prije nego bude moguće odobriti RFI, vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena između dva entiteta.

– Neuspjeh u postizanju dogovora će imati za rezultat odgađanje pomoći. Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć te će možda biti teško pronaći drugi datum u skorijoj budućnosti kada bi Odbor mogao razmatrati zahtjev BiH. Podstičemo vlasti da rade zajedno kako bi, čim je to prije moguće, postigle dogovor – navodi se u saopćenju MMF-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79