Mnogi šansu za radno mjesto vide izvan granica države

Sa koncem maja ove godine  na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona,  evidentirano su  74.241 nezaposlene osobe, što u odnosu na predhodne godine ukazuje da se broj smanjio za 20-ak hiljada.

Dobiju ugovor

Zasad nema podataka da li su svi, koji su skinuti s evidencije našli zaposlenje u BiH, ili je razlog smanjenja broja nezaposlenih  njihov odlazak na rad u zemlje Evropske unije.

Samo u maju  ove godine na  evidenciju nezaposlenih u TK prijavilo se  1.694 osobe, dok  se, u istom periodu, prema podacima Službe sa evidencije odjavilo čak  2.819 osoba od čega je  njih 1.688 kao razlog odjave,   navelo je  zaposlenje.

– Jedan broj odjavljenih  zaposlenje su našli u Sloveniji, uglavnom po osnovu ugovora  o zapošljavanju radnika između naše dvije države. Jedan broj, opet, nađu zaposlenje u toku ljeta  na mjesec, dva, pa opet  se vrate na evidenciju. Tačno je da je ukupan broj nezaposlenih na našoj evidenciji smanjen za više od dvadeset hiljada u odnosu na neke ranije godine, ali teško da se može znati gdje su svi ti ljudi našli zaposlenje.Pretpostavka je da su otišli na rad u inozemstvo, premda  o tome nemamo preciznih podataka  – kazao nam je direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović.

Bez obrazloženja

Direktor Muhamedbegović ističe da su, osim onih koji na rad u inozemstvo odlaze putem međudržavnih ugovora,  rijetki oni koji kad se odjavljuju sa evidencije nezaposlenih, kažu  zašto to čine. Navodi da jedni, jednostavno,  dođu u Službu i odjave se ne navodeći da li su našli posao ili ne,  a da ima i onih koji se po nekoliko mjeseci ne prijavljuju  na evidenciju te po sili zakona budu brisani.

Prema podacima  Službe za zapošljavanje TK, među nezaposlenim evidentiranim njih 48.832 su osobe sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom, dok  su ostali evidentirani bez bilo kakvih kvalifikacija.

Na oglase se niko javlja

Trend smanjenja broja nezaposlenih koje evidentira Služba za zapošljavanje TK, saznajemo, se i dalje nastavlja, mahom zbog odlaska  stanovništva na rad u inostranstvo. U  svim općinama TK evidentan je nedostatak  radne snage,  posebno u uslužnim djelatnostima. Nije nikakvo iznenađenje da u Tuzli, naprimjer, na izlozima prodavnica, buregdžinica, kafića… mjesecima stoje oglasi za prijem radnika na koje se niko ne javlja prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79