Mobitel uhapšenog zbog sajber kriminala u akciji MUP ES “Kupa” korišten nakon što je oduzet?

Vještak infomatičke struke Darko Mitrašinović tokom vještačenja utvrdio je da je mobilni telefon Aljoše Borkovića, uhapšenog zbog sajber kriminala u akciji MUP Republike Srpske “Kupa” korišten nakon što je oduzet od osumnjičenog.

Prema povjerenom zadatku koji se odnosi na uvid u informacije i analizu podataka sa web mjesta utvrdio sam da je mobilni telefon Samsung Galaxy S21 ultra 5G zadnji put uključen 7. aprila na lokaciji “Kasarna Zalužani” u 12.58. Samsungov servis je putem svog servera mejlom obavijestio korisnika o pronalasku telefona na pomenutoj lokaciji-,naveo je vještak informatičke struke Mitrašinović.

Dodao je kako je telefon i ranije uključivan na istoj lokaciji.

Kako je moguće da je telefon u to vrijeme osumnjičenog Borkovića upaljen bez pismene naredbe tužilaštva, trebala bi utvrditi istraga.

Advokat Saša Labotić istakao je za Srpskainfo da ukoliko se utvrdi da je nezakonito korišten mobilni telefon koji se nalazi u depozitu po naredbi suda, onda se osnovano dovodi u pitanje zakonitost svih dokaza koji su prikupljeni u ovoj istrazi.

– Odbrana je na ročištu za otvaranje i pregled predmeta predala sudu i tužilaštvu nalaz vještaka informatičke struke i zahtijevala od suda i tužilaštva da prije preduzimanja radnje otvaranja predmeta pozove i sasluša vještaka na okolnosti utvrđenog korištenja mobilnog telefona Aljoše Borkovića, jer je vještak utvrdio da je njegov mobilni telefon korišten za vrijeme dok se telefon nalazio deponovan po naredbi suda – izjavio je advokat Labotić.

Borković je uhapšen 31. marta ove godine i to na zahtjev Hrvatske zbog sajber kriminala. Međutim, do danas se ništa bitno nije dogodilo u ovom predmetu, pa se sumnja da je sve ustvari pritisak na osumnjičenog.

Nakon hapšenja Borkovića, izvršen je pretres stana i poslovnih prostorija koje je koristio.

Zaplijenjeni predmetu su odlukom suda deponovani i čuvaju se u depozitu u Kasarni u Zalužanima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79