Mobiteli u školama na području FBiH mogli bi uskoro postati prošlost

Osnovna škola “Bila” u Vitezu bila je prva u BiH koja je zabranila upotrebu mobitelao tokom boravka djece i nastavnika u školi kako bi potaknula veću socijalizaciju među učenicima i spriječila maloljetničku delinkvenciju koja se često pojavljuje na društvenim mrežama i potiče nasilje među mladima.

Nedavno je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnesena inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojim bi se zabranila upotreba mobilnih telefona i tableta tokom trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, osim u situacijama kada je upotreba nužna zbog edukativnih, medicinskih i drugih opravdanih razloga. Već neki kantoni u FBiH rade na realizaciji ovakvog propisa.

Iz Ministarstva obrazovanja Kantona Zapadnohercegovačkog i Kantona Zeničko-Dobojskog istaknuto je da škole imaju pravila o kućnom redu koja uključuju odredbe o korištenju mobitela tokom nastave. Također, naglašeno je da bi donošenje jednoobraznog propisa za cijelu FBiH bilo u najboljem interesu učenika.

Ova inicijativa temelji se na želji da se potakne bolja koncentracija učenika tokom nastave, spriječe smetnje u učenju, te se umanje potencijalni negativni utjecaji društvenih mreža na mlade. Ako ovakav zakon bude usvojen, primijenit će se u svim školama Federacije BiH, a neke škole već su internim pravilima zabranile korištenje mobilnih uređaja tokom nastave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79