Modar i promrzao dječak traži pomoć u centru Sarajeva

Slučajevi prosjačenja u Sarajevu toliko su učestali da se ponekad čini kako, u šetnji centrom grada ili Starim gradom, na svakom koraku srećemo one koji mole za pomoć. Međutim, pojedini slučajevi su naročito uznemirujći ukoliko uzmemo u obzir da se u svrhu organizovanog prosjačenja sve češće iskorištavaju i djeca, i to u svim vremenskim uvjetima.

Tako je i danas, ali i u prethodnim danima, dok je glavni grad BiH pod snijegom i pravim zimskim temperaturama. Građani sada skreću pažnju na dječaka Imera koji, modar i promrzao, u ulici Maršala Tita preklinje za novac.

Zabrinuta građanka izvijestila je o ovom slučaju u jednom od najmnogobrojnijih Facebook grupa u BiH.

“U Titovoj ulici sjedi dječak, promrzao, sakuplja novac. Modar je, sa unutrašnje strane usne ima ranu. Pitala sam ga kako se zove i koliko mu je godina, kaže 12”, napisala je.

Članovima se obratila i sa molbom za pojašnjenje o tome koga od nadležnih zvati u ovakvim situacijama.

“Koga zvati u ovom slučaju budući da policija svakodnevno prolazi tom relacijom, što pješke, što patrolom?”, pita se.

Dodaje kako je dječaku ostavila hranu, iako joj je rekao kako nije gladan, te da su mu noge već ljubičaste zbog hladnoće.

Podsjetimo, u prethodnim danima N1 ekipe intenzivno su tematizirali ovakve probleme.

U tim prilikama su nam iz Ministarstva sigurnosti KS istakli da je najveći problem u nedovoljnom angažmanu policije na prevenciji i istraživanju organiziranog prosjačenja. Ujedno, prevencija mogu biti i dnevni centri za djecu koja rade na ulici piše N1.

Opširnije o ovom, ali i pojedinim svjetlim primjerima, čitajte na linku ispod.

(VIDEO) Almir napravio sačekušu muškarcu koji je povodio staricu Danicu (93) da prosi za njega

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79