Mogu li motociklisti pretjecati kolonu pred naplatnim kućicama, na graničnom prijelazu…?

Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 10.juli 2021: Više stotina motorista krenulo je danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici ( Elman Omic - Anadolu Agency )

 

Nekoliko sati čekate u koloni koja “gmiže” prema moru, a onda, kad ste konačno na redu, prestižu vas motociklisti. Skidaju kacige, rukavice, traže novac za cestarinu… Kidaju vam živce. Mogu li motoristi preko reda? Samo na raskrižjima motociklisti moraju voziti u kolonama! Ometate li motocikliste možete biti kažnjeni!

Mnogim vozačima automobila smeta pretjecanje motociklista dok čekaju granični prijelaz, ali neopravdano. Osim što mirovanje na suncu zbog vrućine može biti opasno za motocikliste, pretjecanje kolona na graničnim prijelazima zakon ne svrstava u prekršaje, javlja portal 24ur. Za 24ur je dodala viša policijska inspektorica Maja Ciperle Adlešič da kod pretjecanja postoji izuzetak vozila i to to motocikala.

Vožnja mimo kolone

To je propisano Zakonom o sigurnosti u prometu, gdje je propisano da vozač vozila s jednim tragom, ako je kolona vozila zaustavljena na smjernom kolniku i na njoj ima dovoljno prostora, može proći pored zaustavljenog vozila ili kolona vozila desnom stranom uz primjerenu brzinu i oprez.

Iznimka ne vrijedi kada su se vozila u koloni zaustavila ispred raskrižja. Budući da granični prijelaz nije raskrižje, dozvoljena je vožnja pored kolone za stajanje, javlja 24ur.

Kadar so vozila v koloni ustavljena na križišču, morajo vozniki motorjev, tako kot avtomobili, počakati na svojem mestu v koloni. Motoristi se tako pri semaforiziranem križišču ob rdeči luči ne smejo pripeljati do začetka kolone, še pišejo.
Je li zatvaranje puta motoristima kažnjivo?

Unatoč tome što vozači motocikla mogu pretjecati kolonu vozila, događa se da im neki automobil namjerno želi prepriječiti put, što ne samo da je opasno i za vozača motocikla i za vozača automobila, već može biti i kažnjeno u slučaju kršenja pravila. cestovno prometnih propisa piše SN

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79