Mogu li studenti iz BiH ponovo očekivati besplatno školovanje u Austriji

Pokrenuti su novi razgovori o produženju sporazuma o besplatnom obrazovanju za bh. studente u Austriji, ali saznajemo da će teško doći do ovog dogovora između dviju zemalja.

Prilikom nedavne posjete Beču ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zatražila je od svog kolege, austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga, da provjeri postoji li mogućnost da se uradi nešto kako bi studenti iz BiH ponovo mogli studirati besplatno u Austriji.

Ministar Schallenberg se tom prilikom ogradio kazavši da je ova problematika u nadležnosti austrijskoig ministarstva obrazovanja, ali se i osvrnuo na činjenicu da studenti i iz drugih zemalja regije također studiraju u Austriji.

Put dug i neizvjestan

Ipak, i dalje ostaje neizvjesno da li će se dvije zemlje uspjeti dogovoriti kako bi olakšale studije državljanima BiH, a mnogo toga će biti poznato nakon što se ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić sastane s austrijskim ministrom obrazovanja, što bi se, govori nam, trebalo desiti u što skorije vrijeme.

Ova inicijativa je korisna i vrijedna pažnje, a put je prilično dug i neizvjestan s obzirom na broj stranih studenata u Austriji, ne samo iz BiH”, kazao nam je Kozarić.

Ambasador nadalje podsjeća da je sporazum između BiH i Austrije o besplatnom studiju bh. studenata u Austriji istekao još 2014. godine. Međutim, tada su austrijske vlasti dale mogućnost visokoškolskim ustanovama da, ukoliko žele, samoinicijativno produže takav tretman prema studentima iz BiH.

“Pojedini fakulteti, kao što je recimo Veterinarski fakultet, dali su mogućnost našim studentima da studiraju besplatno, a onda je to sve obustavljeno 2012. godine. Nijedan austrijski fakultet trenutno ne nudi mogućnost besplatnog studiranja za državljane BiH”, rekao nam je Kozarić.

Prema trenutno raspoloživim podacima, studenti iz BiH čine treću najveću studentsku grupaciju u Austriji. Nakon Nijemaca, kojih u Austriji studira skoro 28.000, i Italijana, kojih je više od 9.000 upisano na austrijske univerzitete, u zimskom semestru 2019/2020. akademske godine u Austriji je studiralo 2.865 studenata i studentica iz BiH. Na četvrtom mjestu po broju studenata u Austriji se nalaze državljani Hrvatske sa 2.658 studenata, a na petom i šestom mjestu su Mađari i Turci sa 2.378, odnosno 2.318 upisanih studenata i studentica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79