Moguć generalni štrajk doktora u FBiH!

Doktori u Federaciji Bosne i Hercegovine uskoro bi mogli stupiti u generalni štrajk.

Naime, predsjednik Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid najavio je da bi uskoro trebalo da bude definiran način nastavka sindikalnog zalaganja, u vezi donošenja zakona o reprezentativnosti u federalnom Parlamentu, piše Fena.

“To će vjerojatno podrazumijevati proteste doktora u Federaciji BiH i moguće generalni štrajk na teritoriji FBiH. Ne možemo više čekati. Ne usvajanje tog zakona znači ostanak federalnog Sindikata bez reprezentativnosti, nemogućnost potpisivanja kolektivnog ugovora i neriješen radni status doktora u Federaciji BiH”, naglasio je nakon skupštine Sindikata u Tuzli.

Podsjeća da su ‘federalni sindikat i tri kantonalna sindikata (Orašje, Tuzla, Sarajevo) reprezentativnost izgubili početkom ove godine’ te smatra ‘da je jedino rješenje što hitnije donošenje zakona o reprezentativnosti, koji će prepoznati i sindikat doktora kao reprezentativni sindikat.’

Po njegovim riječima, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH čini oko 92 posto od ukupnog broja doktora u Federaciji BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79