Moguća izmjena sistema plata i nagrada u javnom sektoru

Direktor Ekonomskog instituta Sarajevo prof. dr. Muamer Halilbašić na jučerašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo prezentirao je projekt “Analiza sistema plata i nagrada u KS”.

Do toga je došlo nakon što je kabinet premijera KS-a zaključkom Vlade iz juna ove godine zadužen da utvrdi mogućnosti izrade detaljne analize nesrazmjera plaća uposlenika u KS-u i eventualne moduse ujednačavanja ovih razlika.

U tom pravcu, kabinet premijera je u proteklom periodu održao nekoliko sastanaka s Ekonomskim institutom Sarajevo koji je spreman da pripremi ovaj dokument naglašavajući da je, kako bi se izvršila iscrpna i svrsishodna analiza, neophodno da se projekt realizuje u dvije etape: prva – u kojoj će se utvrditi ključni problemi i uzroci, te druga – u kojoj će se pronaći adekvatni načini rješavanja utvrđenih problema.

Primarni cilj projekta jeste istražiti da li postoje razlike u osnovnim platama između zaposlenih u različitim institucijama i ustanovama, a koji obavljaju poslove istog nivoa složenosti. Na osnovu rezultata komparativne analize, kao i analize kolektivnih ugovora i Zakona o platama, utvrdit će se postojanje ili nepostojanje ujednačenosti plata, poštovanje principa interne pravednosti, te dati preporuke za poduzimanje neophodnih koraka za izmjenu sistema plata i nagrada.

Primivši ovu informaciju k znanju, članovi Vlade KS-a dali su punu podršku za daljnji rad na ovom projektu i izradi dubinske analize i preporuka kako bi se u konačnici došlo do principa interne pravednosti u javnom sektoru. To znači da razlike u osnovnim platama između zaposlenih odgovaraju razlikama u relativnoj složenosti poslova ili razlikama u sposobnosti zaposlenih koji te poslove obavljaju u organizaciji.

Kako je zaključeno, imajući u vidu situaciju na tržištu rada, s jedne strane, i promjene životnog standarda, s druge, politika zarada mora biti ključna tema svakog poslodavca u Bosni i Hercegovini, pa tako i javnog sektora u Kantonu Sarajevo.

Prema Registru zaposlenih, u javnom sektoru KS-a trenutno je zaposleno 22.308 osoba, a prema obrazovnoj strukturi, više od 50 posto zaposlenika ima akademski nivo obrazovanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79