Moguće da ima više zaraženih od zvaničnog podatka, stiže 25.000 testova

Nabavka 25.000 dodatnih testova za otkrivanje virusa korona stiže za par dana, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Ponovila je da je broj zaraženih od virusa korona, koji je u RS trenutno 90, vjerovatno znatno veći, jer nisu svi građani testirani, ali i da je vjerovatno mnogo onih koji nemaju nikakve simptome, a moguće da su pozitivni na virus korona.

– Pred nama je nekoliko teških sedmica, moguće i mjeseci. Od nas samih zavisi kako ćemo izaći iz ove situacije. Jedini način je da izbjegnemo socijlne kontakte. Ogroman broj građana je disciplinovan, a zbog onih koji nisu smo pojačali mjere – kazala je Cvijanović.

Dodala je da se apeluje na građane da se pridržavaju uputstava nadležniih.

Cvijanović je dodala da će nabavka 25.000 dodatnih testova na koronavirus omogućiti stabilniju provjeru zdravstvenog stanja stanovništva. Ona je podsjetila da je prošlo 18 dana od kako je otkriven prvi slučaj virusa korona u RS-u.

-Od tada, pa do danas, svakodnevno bilježimo rast oboljelih, ali treba imati na umu da je taj broj sigurno i veći s obzirom na činjenicu da nisu svi građani testirani, niti je to moguće, ali i zbog toga što oni koji su zaraženi mogu imati krajnje blage simptome ili da uopšte nemaju simptome, pa se stoga i ne obraćaju zdravstvenim ustanovama – rekla je Cvijanović.

Rekla je da su institucije RS-a, i prije pojave virusa u ovom entitetu, donijele set preventivnih mjera.

Zatvorili su škole, vrtiće, ugostiteljske objekte, uspostavili novi režim rada u kolektivima, ograničili rad trgovina i uveli nova pravila za odlazak u kupovinu, pokrenuli nastavu za naše učenike osnovnih škola, pripremili koncept organizovanja nastave za srednje škole i fakultete.

– Uveli smo i rigoroznije kazne za one koji krše pravila kućne samoizolacije. Jedna od tih mjera je i javno objavljivanje imena takvih lica i njihovo upućivanje u organizovane karantine koje će čuvati policija – podsjetila je Cvijanović.

Predsjednica RS-a je navela da su, pored zabrane ulaska stranaca, na granicama uvedene posebne kontrole ulaska državljana BiH koji se vraćaju iz inostranstva, uključujući uspostavljanje šatorskog karantina na graničnim prelazima, kao i posebnih karantina u svim općinama.

Ona je navela da je Vlada RS-a pokrenula proceduru i za nabavku mobilne bolnice sa 500 kreveta, koja će biti dostavljena za desetak dana, a kontinuirano se vrše i nabavke testova za provjeru pozitivnosti na virus korona, kao i za nabavku respiratora, što je problem i za daleko razvijenije zemlje od Bosne i Hercegovine.

Ona je naglasila da RS posebnu zahvalnost duguje Srbiji koja je obećala podršku kada je riječ o medicinskoj opremi, prihvatanju najtežih bolesnika, ali i redovnom snabdijevanju građana RS-a, kao i Kini koja također osigurava pomoć.

Cvijanović je izjavila da od discipline svih stanovnika RS zavisi da li će se iz ovog “ogromnog problema kao što je epidemija virusa korona izaći sa manjim ili većim gubicima i oštećenjima.”

Pozvala je sve da ostanu u kućama, jer je prioritet svih prioriteta da se u maksimalnoj mjeri sačuva javno zdravlje.

– Da bismo olakšali posao našim zdravstvenim radnicima i smanjili broj fatalnih ishoda u našoj zajednici, jedini način jeste da izbjegavamo socijalne kontakte ili da ih smanjimo na najmanji mogući nivo onda kad su nužni, ali i tada uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih organa – naglasila je.

Ona je ukazala da su svi građani dužni da se striktno pridržavaju svih uputstava, kako situacija u narednih nekoliko dana ili sedmica ne bi izmakla kontroli, kao što se to moglo vidjeti u nekim evropskim državama. Ona je istakla da je ogroman broj građana RS-a disciplinovan i da je shvatio ozbiljnost situacije, a oni koji nisu biće sankcionisani i zbog takvih su morale da budu uvedene pooštrene mjere.

-U ovom trenutku svako od nas pojedinačno može da doprinese da ova teška situacija ne postane tragedija time što će ostati kod kuće i poštovati uputstva nadležnih organa. Ostanite kod kuće, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da u maksimalnoj mjeri sačuvamo javno zdravlje – poručila je.

Istakla je i da se posljedice u privredi još ne mogu sagledati.

-Važno je da, u skladu sa već postignutim dogovorima, naši građani i naši poslovni subjekti, koji nisu u stanju da izvršavaju svoje obaveze, dobiju tromjesečni moratorijum na plaćanje kredita. To će značiti ogromnu olakšicu brojnim porodicama i firmama, ali paralelno s tim moramo tražiti rješenja da oni ne izgube svoje poslove ili radna mjesta – istakla je Cvijanović.

Ona je ukazala da je od izuzetne važnosti i najavljeno formiranje fonda za pomoć privredi u kojem će biti skoncentrisana sredstva iz međunarodnih i domaćih izvora. Pozvala je sve na vojničku disciplinu kako bi se pobijedio virus.

– Ne želimo da u RS-u gledamo slike kao u Italiji gdje ljekari, bolničari i medicinske sestre plaču očajni pred užasom s kojim su suočeni, nemoćni da zaustave masovno umiranje – zaključila je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79