Moguće pojeftinjenje životnih namirnica, uključujući i hljeb

Ministar trgovine i turizma RS, Denis Šulić, izjavio je da Vlada razmatra uredbe koje bi dovele do jeftinijih osnovnih životnih namirnica, ograničavajući marže koje su neki poslodavci izbjegavali.

Vlada Republike Srpske (RS) priprema odgovor na poteze poslodavaca koji su, nakon povećanja minimalne plaće, povećali cijene određenih proizvoda, posebno hljeba.

“Vlada ne bježi od odgovornosti da pomogne svakom poslodavcu koji se nađe u problemu zbog isplate minimalne plaće. Ali, sigurno da oni koji najviše galame nisu u prvom, pa ni u drugom, a možda ni u trećem krugu onih koji će imati određenih posljedica zbog povećanja minimalne plaće. Svi moraju znati da pojedinac, ma kako se zvao, ne može biti jači od države, od Vlade RS i da će Vlada uvijek stati iza interesa građana koji žive u ovom entitetu,” naglasio je ministar Šulić.

Vlada također najavljuje uredbu o obaveznoj proizvodnji i prodaji “narodnog”, jeftinijeg hljeba, kako bi se omogućilo građanima kupovinu osnovnih namirnica po povoljnijim cijenama.

Ministar Šulić dodaje da je cilj uredbi olakšati građanima pristup osnovnim životnim namirnicama po povoljnijim cijenama, bez da poslodavci budu ozbiljno pogođeni.

Uprkos nezadovoljstvu poslodavaca i poskupljenjima koja su uslijedila nakon povećanja minimalne plaće, ministar Šulić ističe da je cilj inspekcija zaštita interesa građana, te da su u toku pregovori i analiza kako bi se izbjeglo donošenje uredbi koje bi bile u suprotnosti s relevantnim zakonima i Ustavom RS. Detalji o konkretizaciji mjera nisu precizirani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79