Moguće poskupljenje brašna, cijena hljeba još odolijeva

Za očekivati je da u narednom periodu dođe do skoka cijena pšenice, a samim tim se očekuju više cijene brašna, ističu mlinari, ali i poljoprivrednici iz BiH.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da je u prethodnom periodu zabilježen skok cijene pšenice te da se i u narednom očekuje isti trend.

“Ukoliko to poskupljenje ne bude drastično, pekari ne bi trebalo da podižu cijene svojih proizvoda”, kazao je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme došlo je i do poskupljenja goriva i to je sigurno uticalo na samu proizvodnju.

Treće poskupljenje od početka godine: Cijene nikad više, a plate nikad manje

“Ukoliko ne bude preveliki rast cijene pšenice, mi ćemo pokušati da zadržimo iste cijene pekarskih proizvoda, ali ako ne – moraćemo da ih korigujemo”, kazao je Pelemiš i dodao da i pekari moraju raditi rentabilno te da ne mogu da posluju u minisu.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je da je cijena brašna u zadnje vrijeme porasla od dva do četiri feninga po kilogramu.

“Ukoliko dođe do rasta cijena pšenice, sigurno je da će i brašna da poskupi, mada se s ovim sadašnjim cijenama pšenice ne može očekivati da dođe do poskupljenja brašna”, kazao je Kos.

Da je zabilježeno poskupljenje pšenice, ističe i Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, koji kaže da su u prethodnom periodu primjetne veće cijene te da je ona sada 40 feninga po kilogramu.

Da je očekivati veće cijene pšenice i u Federaciji BiH, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da su prognoze takve da je pitanje dana kada će biti zabilježen rast.

“Naravno da će cijena pšenica porasti, a samim tim očekujemo i poskupljenje brašna. Mi svu našu pšenicu izvezemo za neke male pare i onda se bavimo uvozom”, kaže Bićo.

Prema njegovim riječima, u FBiH vreća brašna od 25 kg košta od 15 do 25 KM, zavisno od proizvođača i tipa brašna.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” Prijedor, kaže da je čim je došlo do poskupljenja goriva bilo za očekivati i veće cijene ostalih osnovnih životnih namirnica.

“Svako poskupljenje je ogroman udar na džep potrošača, a posebno zato što smo svjesni da ni penzije, a ni plate nisu išle gore, režije su inače previsoke, tako da je sigurno jedan težak period ispred nas”, kazala je Marićeva.

Dodala je da u ovoj godini bilježimo samo poskupljenja, koja se najviše odnose na potrošače.

“Sigurno da je poskupljenje najveći udar na penzionere, ali i na one ljude koji ionako teško žive te da će svako poskupljenje osnovnih životnih namirnica morati ići na uštrb nečeg drugog”, ističe Marićeva za Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79