Mogući kandidat za člana Predsjedništva BiH isped SDP-a je i Jasmin Imamović

Denis Bećirović potvrdio je za Klix.ba da ne želi biti kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima naredne godine.

On je to, kako nam je kazao, rekao kolegama u partiji već dva puta.”Da ne želim biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda obavijestio sam kolege još u julu, kao i jučer na sjednici Predsjedništva SDP-a te zatražio da to uđe i u zapisnik”, kazao nam je Bećirović, potpredsjednik te partije i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Iako nije želio ulaziti u detalje svoje odluke koju je očito donio davno, “problem” se može tražiti u situaciji koja vlada u vrhu SDP-a u posljednje dvije-tri godine. To podrazumijeva brojne optužbe među partijskim drugovima, zakulisne radnje, unutarstranačka previranja i “strujanja” unutar partije.

S obzirom na ovu Bećirovićevu odluku pravo je pitanje koga bi SDP mogao kandidovati. Od takve odgovornosti čini se da bježi predsjednik Nermin Nikšić što znači da bi partija mogla tražiti nekog trećeg. Prema nezvaničnim saznanjima u igri je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Interesantno, od potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma niti jedan predsjednik SDP-a se nije kandidovao za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, za razliku od protivničkih stranaka na političkoj sceni.

Druga opcija za SDP jeste zajednički kandidat sa NiP-om i Našom strankom, ali pod uslovom da se radi o nestranačkoj osobi. Iako se počelo spekulisati da bi Denis Zvizdić mogao biti taj nestranački kandidat “Trojke”, iz SDP-a poručuju da bivši SDA-ovac za njih nije opcija “ni pod razno”.

Podsjetimo, na posljednjim Općim izborima 2018. godine u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda iza Šefika Džaferovića (208.943 glasova) je bio Denis Bećirović sa 33,62 posto glasova, odnosno ukupno osvojenih 192.321 glas. Iz SDP-a su tada poručili da je Bećirović pokraden.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79