„Moja je plata velika, ali…“: Kolika su primanja sindikalnih lidera u FBiH

Prema informacijama Fokusa, niko od vodećih sindikalaca u FBiH nije se odrekao svoje plaće iako imaju primanja koja iznose i više od 3.000 KM

Ekonomska kriza prouzrokovana koronavirusom, koja još ne jenjava, a usljed koje je došlo do masovnih otpuštanja radnika i linearnog rezanja plaća, u Federaciji BiH pokazala je jedno, a to je da nema solidarnosti, niti podnošenja bilo kakve žrtve zarad onih ugroženih.

O tome govore informacije da se oni koji su na vlasti ne odriču svojih visokih primanja, no isto vrijedi i za sindikalne lidere. Prema informacijama Fokusa, niko od vodećih sindikalaca u FBiH nije se odrekao svoje plaće iako ima primanja prema zvaničnim podacima iznose i više od 3.000 KM

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović nije želio potvrditi informaciju o tome da je u jeku krize primao u prosjeku nešto ispod 3.000 KM. On ističe da prima platu predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH, a to su, kaže, dvije nastavničke plate

„Moja plaća iznosi oko 2.100 KM. Naviknuti smo na ovaj vremenski period da se fabrikuju neki podaci po tom pitanju. Ja iz SSS BiH ne primam niti jednu KM, a taj posao radim volonterski. U svakoj varijanti kada Sindikat pokrene određenu incijativu, a u tom slučaju su to izmjene i dopune zakona o radu koje su u interesu radnika, onda se pokušaju diskreditirati sindikati s tim primanjima. Moja plata je izuzetno niska uzimajući u obzir basnoslovne cifre koje se isplaćuju sa budžeta“, kazao je on.

S druge strane sada već bivši predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović, koji je u međuvremenu postao Šatorovićev savjetnik svojevremeno je priznao da prima plaću od 3.500 KM što Šatorović ne želi priznati. Onih 500 KM ekstra Bajramović je dobijao kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća. I Šatorović, kao njegov nasljednik, logično, član je ESV-a i po zakonu mu pripada tih dodatnih 500 KM.

Predsjednik Skupštine Saveza samostalih sindikata BiH Fikret Alić, koji je i predsjednik Sindikata BH Telecoma tvrdi da mu plaća, suprotno zvaničnim i preciznim podacima koje smo mi dobili, ne iznosi nešto iznad 3.000 KM.

„Plaća je ispod tog iznosa. Osnovna plaća ovisi od broja dana i ona iznosi negdje između 2.150 i 2.250 KM. Obično su ti podaci koje imate manipulativnog karaktera i dolaze od onih struktura protiv kojih nastupa sindikat protiveći se ugrožavanju radničkih prava. Onda se podacima manipuliše u cilju srozavanja ugleda sindikalnih predstavnika, jer valjda kao sindikalci ne trebamo imati ni platu. Mi nemamo ni porodica, ni potrebe za životom? Jesu li one velike, jesu u poređenju s onim ljudima koji danas rade ko robovi za 500 KM. Dakle, moja je plata velika. U poređenju sa kompanijom u kojoj radim, možda i nije. U ovoj zemlji trebaju svi imati veću platu pogotovoi oni radnici koje svoje živote ostavljaju u fabrikama“, kazao je Alić.

Pokušali smo dobiti i stav i od predsjednika Sindikata JP Hrvatske telekomunikacije Mostar Saše Živkovića, koji je prema zvaničnicima podacima, inkasirao za pola godine još više od Šatorovića i Alića, i to skoro 20.000 KM, no on se nije javljao na naše brojne pozive.

Nasuprot ovih primanja sindikalnih lidera, immo dosta tužnu sliku. Prema podacima Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku broj nezaposlenih u FBiH u martu, dakle s početkom pandemije koronavirusa, je iznosio 306.963.
Taj broj se do kraja jula povećao na 329.581. Prema nezvaničnim procjenama broj nezaposlenih do kraja augusta nije se znatno mijenjao, pa se može zaključiti da je od početka pandemije do 1. septembra u FBiH bez posla ostalo više od 22.000 radnika prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79