Momčilo Krajišnik više nije crnoj listi SAD-a

Kancelarija za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) američkog Ministarstva finansija ukinula je sankcije Momčilu Krajišniku, Draganu Nikoliću i Jovanu Đogi.

Ukidanje sanckija, čak i kad su i umrli u pitanju daje za pravo članovima njihovih porodica da mogu raspolagati imovinom ako je ima u stranim bankama, prenose Nezavisne novine.

Također, vjeruje se da je ovo uvod u skidanje sankcija SDS koji je i dalje na američkoj crnoj listi.

Balkansku listu sankcija uveo je bivši američki predsjednik Džordž Buš, a potvrđivali svi naredni američki predsjednici.

Američki mediji su izvještavali da je Bidenova administracija pripremila listu sankcija za političare iz BiH zbog korupcije, ali još nema zvanične potvrde.

Inače, Momčila Krajišnika je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu, pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Jovan Đogo bio je šef obezbjeđenja Ratka Mladića. On je bio optužen za pomaganje Mladiću u skrivanju. Nikolića je Haški tribunal također osudio za ratne zločine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79