Montira li SDA u Zenici hapšenje Kasumovića?

“Znaju da bi takav “spektakl” bio ne samo kratkog daha, već i krajnje kontraproduktivan, ali se ne obaziru jer su motivirani osvetom zbog izbornog debakla koji su doživjeli i na lokalnim izborima prošle godine”, piše Politicki.ba.

“Kantonalni sud u Zenici donio je Rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja, kojim se zabranjuje Gradu Zenica otuđenje i opterećenje nekretnina ili stvarnih prava upisanih na nekretnini uz zabilježbu zabrane u zemljišnim knjigama i to na nekretnini Autobuska stanica, upisanoj kod Općinskog suda u Zenici, zemljišno knjižni ured, vlasništvo 1/1 Grada Zenica, potvrđeno je za BHRT u Kantonalnom sudu Zenica”, stoji u informaciji objavljenoj 16. jula ove godine.

Iza nje, međutim, krije se sve uzavrelija bitka koju forsira dio funkcionera Stranke demokratske akcije na području Zenice.

U njoj, prema saznanjima portala politicki.ba, koriste se sva (ne)dopuštena sredstva kako bi se glavnom oponentu ove ekipe, Fuadu Kasumoviću slomila politička kičma.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, prema našim informacijama, intenzivno radi na tome da se podigne optužnica protiv gradonačelnika Zenice i još desetak osoba.

Svi oni krive se jer su Autobusku stanicu u Zenici digli iz mrtvih.

Historijat je prilično dug, ali je njegova glavna karakteristika i to što je Autobuska stanica objekat žestokih napada iz SDA prema Kasumoviću.

Nakon godinu dana što nije radila, raspisan je tender i izabran najbolji ponuđač i Stanica je profunkcionirala. Planira se i izgradnja nove, moderne zgrade i bitno poboljšanje usluga putnicima.

Tužilaštvo ZDK međutim smatra da je tim potezom počinjeno nekoliko krivičnih djela.

Kasumović se tereti i za “zloupotrebu položaja”, “prouzročenje stečaja”, pa čak i “ometanje službenog organa”…

No, izgleda da je istina sasvim drugačija.

Ljudi iz SDA su ti koji su i Autobusku stanicu, kao i niz drugih institucija u Zenici i Kantonu, uništili.

Sada, tvrde naši sagovnornici, nastoje prikriti vlastiti kriminal i za sve okriviti gradonačelnika Kasumovića, Gradsku upravu, te novo rukovodstvo Autobuske stanice.

Tvrdi se i da svim sredstvima oni nastoje ishoditi i spektakularna hapšenja.

Njihova je želja vidjeti Kasumovića s lisicama na rukama.

“Znaju da bi takav “spektakl” bio ne samo kratkog daha, već i krajnje kontraproduktivan, ali se ne obaziru jer su motivirani osvetom zbog izbornog debakla koji su doživjeli i na lokalnim izborima prošle godine”, tvrdi nam jedan od sagovornika koji ima uvid u predmet.

Zvaničnih odgovora nema.

Iz Tužilaštva ZDK samo su nam kratko potvrdili da rade na ovom slučaju.

“U cilju zaštite tajnosti istrage, kao i zaštite donošenja konalne tužilačke odluke, ovo Tužiteljstvo nije u mogućnosti dati više informacija o predmetu”.

Zanimljivo je da ni sam Kasumović nije odgovarao na naše pozive.

“Svako javno očitovanje Kasumovića o ovom predmetu bila bi idealna isprika Tužilaštvu da ga uhapsi”, upozorava jedan od sagovornika politicki.ba na ovu temu.

S druge strane, indikativna je šutnja struktura SDA. Naš detaljni upit ostao je bez odgovora.

Nezvanično saznajemo da su se neki od čelnika iz SDA u Zenici “vrtili oko Centrale u Sarajevu nastojeći dobiti podršku za provođenje montaže”.

“Ne znam dokle su dobacili i kakav su eventualni odgovor dobili.

Vrh SDA u snažnoj je javnoj kampanji protiv montiranja optužnica i busaju se u prsa da su za pravnu državu.

Prosto mi je nevjerovatno da bi Centrala mogla ovakvo nešto odobriti”, poručuje nam jedan od sagovornika blizak vrhu SDA u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79