Moratorij na zapošljavanje ugrozio funkcioniranje: U problemima Sarajevogas, GRAS, VIK…

Kantonalna javna preduzeća u velikom su problemu zbog Zaključka Skupštine Kantona Sarajevo o moratoriju na zapošljavanje i onemogućavanjem imenovanja upravljačkih struktura u ovim preduzećima.

Problem su ugovori o radu na određeno vrijeme koji se više ne mogu produžiti. Nekoliko stotina radnika koji rade u GRAS-u, Vodovodu i kanalizaciji, Sarajevogasu i Toplanama ostat će bez posla. Uglavnom je riječ o nekvalifikovanim i visokokvalifikovanim radnicima od čijeg angažmana zavisi rad većine komunalnih preduzeća.

GRAS bez vozača

– Preduzeće GRAS ima ukupno 128 uposlenika koji rade na određeno vrijeme na tri, šest i više mjeseci. Od toga je 75 vozača, 43 kontrolora naplate, po jedan perač i automehaničar, dva zavarivača i šest radnika na održavanju čistoće. Od ukupnog broja radnika na određeno vrijeme u GRAS-u ima 74 radnika koji rade više godina (produžavanjem rada na određeno), a od toga 43 vozača autobusa, četiri vozača trolejbusa i 27 vozača tramvaja – podaci su Službe za odnose sa javnošću GRAS-a.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 31.12.2019. godine donijela Zaključak kojim se nastavlja moratorij na novo zapošljavanje na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima uprave, upravama i upravnim organizacijama koji se nalaze u sastavu ministarstva, ustanovama, javnim fondovima, kantonalnim javnim preduzećima i rukovodiocima budžetskih i vanbudžetskih korisnika u periodu od 01.01.2020. do 31.12.2020. godine.

Istim Zaključkom data je mogućnost navedenim subjektima da mogu vršiti popunu radnih mjesta na određeno vrijeme, a najduže do godinu dana, te zaključiti ugovor o djelu, ugovor o privremenim i povremenim poslovima i to sve uz prethodnu saglasnost resornog ministra. Prijem zaposlenika u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme vrši se putem konkursa, a u skladu s važećom Uredbom o postupku prijema uz radni odnos, pojašnjavaju iz GRAS-a.

Zapošljavanje u nadležnosti ministarstva

Zbog ovih odluke Vlade, odnosno Skupštine KS, koje važe za sva komunalna preduzeća i sve ostale, došlo je do velikih problema u funkcioniranju komunalnih preduzeća.

Prijem radnika je reguliran Uredbom o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju s više od 50 posto ukupnog kapitala, objavljeno je u Službenim novinama 28. februara 2019. godine.

– U KJKP Toplane Sarajevo trenutno je zaposleno ukupno devet radnika s ugovorom na određeno vrijeme i to: jedan voditelj odjela računovodstva – VSS, četiri podstaničara, i po jedan monter, pomoćni radnik montera, rukovalac-poslužilac i serviser mjerila – podaci su koje smo dobili iz Toplana.

Prema navedenoj Uredbi saglasnost za prijem radnika na određeno vrijeme daje Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, dok saglasnost za prijem radnika na neodređeno vrijeme daje Vlada Kantona Sarajevo, dodaju iz Toplana.

– U Vodovodu i kanalizaciji na određeno vrijeme zaposlen je 121 radnik, plus 17 radnika angažovanih na osnovu zaključenog ugovora sa Javnom ustanovom Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, putem Programa 50+ i zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca – saznali smo u ovom preduzeću.

Ko će održavati vodovodnu mrežu

Iz Vodovoda i kanalizacije (ViK) pojašnjavaju da su primorani zapošljavati radnike na određeno ili neodređeno vrijeme, ali o prijemu radnika odlučuju resorna ministarstva Vlade KS i svaki put se mora raspisati konkurs za prijem radnika i na određeno i neodređeno vrijeme.

– ViK prijemom radnika na određeno vrijeme pokušava osigurati neometano odvijanje radnih procesa u preduzeću, na radnim mjestima na kojima niz godina nema dovoljno izvršilaca. To je uglavnom zbog prirodnog odliva radnika, zbog prestanka radnog odnosa po različitim osnovama, a najčešće zbog odlaska u penziju. Preduzeće na ovaj način zapošljava radnike koji rade u okviru NRW projekta, radnike koji vrše očitanje vodomjera, blagajnike – kažu u Press službi ViK-a.

Upozorenje iz Sarajevogasa

U Sarajevogasu zaključno sa 16. oktobrom 2020. godine na određeno vrijeme su zaposlena četiri radnika koji su raspoređeni na poslove održavanja gasne mreže, kao i ugovaranje i naplatu, saznali smo u ovom javnom preduzeću.

KJKP Sarajevogas je na dan 31.12.2019. godine Sarajevogas je imao ukupno 306 radnika, dok je 16.10.2020. godine u Sarajevogasu zaposleno ukupno 299 radnika. Važno je istaći da otvaranjem CNG punionice u maju 2020. godine Sarajevogas ima novu organizacionu jedinicu. Da bi što prije bila stavljena u funkciju, a zbog interesa građana i privrednih subjekata u Kantonu Sarajevo ali i šire, devet radnika koji su trenutno angažovani u radu CNG punionice je preraspoređeno iz drugih organizacionih jedinica. CNG punionica radi sedam dana u sedmici 24 sata, dakle i danima vikenda i praznika. Zbog gore navedenih činjenica, na poslovima osnovne djelatnosti angažovano je ukupno 290 radnika, što je za 16 manje u odnosu na kraj 2019. godine.

Sarajevogas je do kraja 2020. godine imao namjeru da u radni odnos primi 11 novih radnika, kako bi se popunila radna mjesta onih koji su u tekućoj godini otišli u penziju ili su preraspoređeni u novu organizacionu jedinicu – CNG punionicu. Također, neophodno je da se neki od tih radnika obuče za rad, jer u poslovnoj 2021. godini, četiri radnika odlaze u penziju – upozoravaju iz Sarajevogasa.

Kako je zbog Zaključka Skupštine od 28.09.2020. godine uveden moratorij na proces zapošljavanja u javnom sektoru u Kantonu Sarajevu, spriječeni smo da objavimo javni konkurs za radnike koji direktno rade na održavanju i nadzoru gasnog sistema, a za koje smo dobili saglasnost resornog Ministarstva.

Važno je naglasiti da je od dana proglašenja pandemije uzrokovane pojavom koronavirusa, u Sarajevogasu bilo zaraženih radnika koji su morali odsustvovati s posla, kao i njihove kolege kojima je bila naložena samoizolacija, zbog čega su gotovo čitave službe ostale bez radnika. Uzimajući u obzir sve navedeno, u narednom periodu možemo se suočiti sa ozbiljnim problemom uzrokovanim nedostatkom stručnih i obučenih radnika.

Sarajevogas se bavi snabdijevanjem i distribucijom prirodnog gasa, koji je visoko rizičan energent, što zahtijeva optimalan broj stručnih i obučenih radnika koji grade, nadziru, održavaju i upravljaju gasnim sistemom Kantona Sarajevo.

Nedostatak radnika ili angažovanje radnika na ovim poslovima za koje nije bilo moguće u predviđenom roku provesti potrebne stručne obuke predstavlja direktno ugrožavanje života i zdravlja građana Kantona Sarajevo, kao i ugrožavanje komunalne i druge infrastrukture Kantona Sarajevo prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79