Moskva podržava Srbiju, zahtjevi Kosova su neosnovani

 

Portparol ruskog predsjednika Dimitry Peskov komentirao je trenutni odnos srbijanskih i kosovskih vlasti ističući podršku Srbiji te nazivajući zahtjeve Kosova “neosnovanim”.
“Mi, naravno, apsolutno podržavamo Srbiju. Bliski smo tamošnjim Srbima. Smatramo da su zahtjevi kosovskih vlasti apsolutno nerazumni zahtjevi”, kazao je portparol Kremlja, prenosi RTRS.

Istakao je Peskov kako zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova moraju upozoriti njegove vlasti “na nepromišljene korake”, a da se prava Srba koji tamo žive moraju poštovati.

“Naravno, smatramo da one zemlje koje su priznale Kosovo i bile garanti treba da upotrijebe sav svoj utjecaj kako bi upozorile kosovske vlasti da ne poduzimaju nikakve nepromišljene korake koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija”, smatra Peskov.

Istakao je kako zahtijeva da se poštuju sva prava Srba, te dodao kako je uspješno izbjegnuto zaoštravanje sukoba između Kosova i Srbije odlaganjem mjera reciprociteta na mjesec dana.

“Sada je izbjegnuto izvjesno zaoštravanje, ali je situacija samo odložena za mjesec dana, tako da je veoma važno pokazati opreznost sa svih strana”, izjavio je.

Podsjećamo, kosovska vlada sinoć je na zahtjev SAD-a odložila primjenu mjera reciprociteta, odnosno uklanjanja srbijanskih tablica sa automobila i nevaženja srbijanskih identifikacionih dokumenata na period od 30 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79