Moskva prijeti: Ako se ograniči cijena ruske nafte barel ide na više od 300 dolara

Bivši ruski predsjednik Dmitrj Medvedev rekao je da bi prijedlog Japana da se cijena ruske nafte ograniči na otprilike polovinu trenutnog nivoa, doveo do znatno manje nafte na tržištu i mogao povisiti cijene na 300 do 400 dolara po barelu.

Komentirajući prijedlog, koji je navodno iznio premijer Fumio Kishida, Medvedev je rekao da Japan zbog toga “neće imati ni naftu ni plin iz Rusije, kao ni učešće u LNG projektu Sahalin-2”, prenosi Reuters.

Predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice je potpisao dekret kojim preuzima punu kontrolu nad plinskim i naftnim projektom Sakhalin-2 na dalekom istoku Rusije, što je potez koji bi mogao istisnuti Shell, kao i japanske firme Mitsui & Co i Mitsubishi Corp.

Kako bi ostali u novoj firmi koja bi trebala zamijeniti postojeću operativnu kompaniju, Sakhalin Energy Investment Company, strani dioničari trebaju zatražiti od ruske vlade udio u roku od mjesec dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79