Mostar: Borba mještana protiv otvaranja kamenoloma Kuti

Foto. Bljesak.info

Udruženje građana Kuti i mještani naselja Kuti zauzimaju odlučan stav protiv otvaranja kamenoloma Kuti, koje je udaljeno svega 137 metara od njihovih kuća.

Iako je bilo informacija o početku eksploatacije kamena iz ovog kamenoloma, Udruženje naglašava da to nije tačno.

Prema informacijama objavljenim na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Rješenje o okolinskoj dozvoli za kamenolom Kuti je povučeno nakon intervencije Udruženja građana Kuti. Umjesto toga, objavljen je Nacrt Rješenja o izdavanju okolinske dozvole investitoru ”Majdan Kuti” d.o.o. Mostar, što je podložno javnoj raspravi i primjedbama građana.

Javnost ima mogućnost dostaviti svoje primjedbe, sugestije i mišljenja na Nacrt Rješenja u roku od osam dana od objave na web stranici Ministarstva. Nakon razmatranja svih komentara, Ministarstvo će donijeti konačno Rješenje o podnesenom zahtjevu za okolinsku dozvolu za kamenolom Kuti kod Mostara.

Udruženje građana Kuti naglašava da će nastaviti koristiti sve pravne lijekove kako bi zaštitili svoje kuće od otvaranja kamenoloma.

Izražavaju strah zbog potencijalnih negativnih utjecaja na životnu sredinu, uključujući podzemne vode, sigurnost mještana zbog miniranog područja te otežan pristup lokalitetu kamenoloma bez narušavanja privatne imovine.

Ovo je samo nastavak borbe zajednice za zaštitu svog okoliša i interesa svojih građana, što svjedoči o važnosti aktivnog građanskog angažmana u zaštiti prirode i očuvanju životne sredine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79