Mostar mrzi drveće: Zbog 100 metara ceste, uništeno 70 godina staro drveće

U Mostaru je danas posječen drvored star preko sedamdeset godina radi proširenja stotinjak metara puta

I dok je drvo svetinja u normalnim gradskim sredinama, u nas je smetnja. Zašto? Jer ne znaju drugačije. Jer ih boli neka stvar.

Mostar mrzi drveće!

Tužna je i jadna naša stvarnost, stoka opet briljira” – napisao je na Facebook-u Đenan Jelin.

Dok u Sarajevu, tačnije u opštini Novi Grad, zbog jednog drveta mjenjala se trasa brze ceste u ovoj opštini.

Još jedan drvored nestao je iz Mostara. Ovaj put ispred Hotela Ero.

Izgradnja nove magistrale od spomenutog hotela do Španjolskog trga već je uništila stabla, kako bi se mogle izgraditi četiri saobračajne trake, no jutros je nestao i drvored ispred hotela.

Odavno je poznato da su suvremene saobraćajnice najveći zagađivači čovjekove okoline, no moraju li nestati cjelokupni drvoredi, koji osim što proizvode kisik donose i hlad u vrućim ljetnim mjesecima.

Obični građani se pitaju jesu li se trebali posjeći drvoredi, koji naizgled ne bi trebali smetati izgradnji saobračajnice. Dok drvetu treba preko deset godina da izraste, samo nekoliko sati je potrebno da se ono sruši, a benefiti koje samo jedno stablo donosi, ne mogu se lako nadoknaditi. No ostaje nadati se da će se posaditi nova stabla i novi drvoredi, jer Mostaru definitivno treba hlada, piše Bljesak.

Početkom decembra započela izgradnja gradske magistrale od Španjolskog trga do hotela Ero. Projekt vrijedan 520.000 KM obuhvaća izgradnju 2+2 prometne trake s kompletnom infrastrukturom. Novac za radove osiguran je iz federalne blagajne.

“Izvođenje radona na rekonstrukciji cesta(vrši se) prema Sporazumu sa Cestama Federacije BiH i Federalnog ministarstva saobraćaja i veza“, stoji u odluci Grada Mostar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79