Mostar: Na ulicama povećan broj romske djece u prosjačenju

Dolaskom ljepših dana na mostarskim ulicama se povećava i broj romske djece u prosjačenju. Klima za integraciju Roma u našem društvu nije dobra, a prosjačenje je devijacija koja eskalira u Mostaru svake godine, osobito u ljetnim danima turističke sezone.

U prošloj godini prosjačenje je smanjeno zbog izostanka turističke sezone. Ipak, na frekventnijim raskrižjima u gradu i u blizini tržnih centara primjetan je značajan broj organizirano dovezenih maloljetnih osoba. Policija prosjačenje bilježi kao prekršaj protiv javnog reda i mira pa službene statistike ne postoje.

„ PU Mostar je u proteklom vremenskom periodu riješila dvije organizirane skupine koje su organizirano dovozile djecu s kombijem iz cijele regije“, kazao nam je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

U romskom naselju u Bišću Polju, u kojem su nastanjene 32 obitelji, kažu kako prosjačenje ne potiče iz njihove zajednice. Smeta im, poručuju, što ih se poistovjećuje s onima koji na prosjačenje dolaze iz drugih krajeva.

„Ja tvrdim da nijedno dijete što se tiče ovog romskog naselja na Bišću polju nije pružilo ruku da prosi. Ovo je turistički grad u koji dođu, recimo, Romi iz Sarajeva, Kaknja, Zenice , nema odakle ih nema i onda dođu ovdje i onda se kaže svi su Romi isti“, kaže nam Dževad Gegić, predsjednik Udruženja Humano srce.

Djeca koja žive u ovom naselju, poručuje, pohađaju školu, a roditelji obitelji prehranjuju uglavnom skupljajući sekundarne sirovine. U Centru za socijalni rad kažu, svakodnevno rade s djecom radi ostvarivanja prava iz socijalne zaštite.

„Ukoliko je riječ o djeci s područja grada Mostara, s prebivalištem u Mostaru, oni se smjeste u prihvatnu stanicu, onda se obave daljnje mjere i radnje iz naše nadležnosti. Ako je, s područja Zenice, Tuzle, bilo kojeg drugog dijela BiH obavještavamo nadležni centar za socijalni rad“, kazao je Slaven Prce, socijalni radnik.

U pokušaj rješavanja problema uključene su nevladine organizacije. Kuća otvorenog srca djeci nudi dnevni boravak, savjete za obrazovanje i osobni napredak u okviru projekata koje financira EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79