Mostar: U iznajmljenom kombiju pronađeno 19 migranata, uhapšene dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u saradnji sa MUP-om HNK u iznajmljenom kombiju u Mostaru otkrili krijumčarenje 19 migranata. Slobode su lišene dvije osobe.

Ove informacije su potvrđene iz Ministarstva unutrašnjih polova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Patrola policije PS Mostar Centar u ponedjeljak je u 4:50 sati u Ulici Trg Ivana Krndelja primijetila parkirano kombi vozilo kojem su pritrčavale nepoznate osobe. Prilikom prilaska policije iz vozila je iskočio vozač koji je pobjegao, a u vozilu je zatečeno 19 migranata, od koji je osam muškaraca, pet žena i šestoro djece“, navode iz MUP-a HNK.

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e pretresli su putničko motorno vozilo u kojem je otkriveno 19 krijumčarenih osoba za koje je provjerama utvrđeno da su državljani Iraka, Irana i Sirije, saopćeno je iz SIPA-e.

Policija je ustanovila da je jedanaest osoba kod sebe posjedovalo potvrde centra Ušivak Hadžići. Također je utvrđeno da je vozilo vlasništvo jedne autokuće iz Ljubuškog, a u vozilu je pronađen ugovor o korištenju vozila između vlasnika vozila i osobe M.Z. iz Gornjih Radišića, Ljubuški.

U skladu sa članom 66. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno je oduzeto navedeno putničko motorno vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata. Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79