Mostarci strahuju zbog derbija: To nisu dueli između navijačkih grupa, to se zove drugačije i svi znamo kako

Neredi koji su obilježili protekli vikend u Mostaru naišli su na mnoge osude, a posebna odgovornost s razlogom se traži od MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. S obzirom na to da u ranijim incidentima nije bilo procesuiranih, očekivati je bilo kako će se neredi nastaviti, poručuju stručnjaci.

Teren i ulica

Građani kažu da se ne osjećaju sigurno u svom gradu i smatraju kako ih policija ne može zaštititi. Gradski derbi Zrinjski – Velež za dvije sedmice odigrat će se u Mostaru, nedugo nakon što su izbili neredi u kojima su navijači Zrinjskog narušavali javni red i mir u naselju Donja Mahala. Utakmica ova dva gradska rivala karakteriše se kao ona visokog rizika, zbog čega su incidenti već sada izvjesni, piše Olsobođenje.

“Nažalost, ovo od prije nekoliko dana nije dobra uvertira za gradski derbi, pozvat ćemo na mirno navijanje i mislim da će rezultati biti evidentni”, poručio je predsjednik Sportskog saveza grada Mostara Senad Kevelj.

Problem treba posmatrati s višeg nivoa, tako ga i rješavati, poručili su iz Sportskog saveza. Njihove nadležnosti su ograničene, pa od policijskih agencija zahtijevaju dodatni angažman.

– Treba smirivati tenzije, treba vratiti sport na terene, da se tamo dokazuje ko je bolji, ko je jači, a ko poštovaniji. Ulica ne treba biti mjesto za to. Mi ćemo sve sa svoje strane učiniti da jednom pozitivnom pričom iz Sportskog saveza utječemo na potencijalne sukobe, napomenuo je Kevelj.

Stručnjaci iz oblasti sigurnosti kažu da policija treba odgovornije obavljati posao te posvetiti više pažnje rizičnim skupinama kao što su navijačke. Tvrde da je potrebno uposliti veći broj sigurnosnog kadra i ojačati lokalni nivo.

Pogledajte stravične prizore sa mostarskih ulica:

– Treba da se kaže kako ovo jeste huliganstvo, ovo jeste težak prekršaj i hajde zajedno da ga rješavamo. Da ne kažemo kako je nešto manje bolno, a nešto više. Ovdje je sve za narod bolno, jer se u strahu živi. Treba uvesti predmet sigurnosna kultura te educirati djecu i omladinu. Moramo ih motivisati, dati im mogućnosti da se zaposle, nešto rade, a ne da sjede kući i smišljaju kakav će incident sada prouzrokovati, ističe profesor menadžmenta iz resora sigurnosti Husein Ljeljak.

Mostarci smatraju da ih policija ne može zaštititi.

– To nisu navijačke grupe i to nisu dueli između navijačkih grupa, to se zove drugačije i svi znamo kako. Kad već obnašaju te funkcije, neka se barem potrude da imamo mir, rekao je Edin Dervišević.

Kemal kaže da su građani ovdje navikli na ovakve incidente: “Ovo je godinama ovako, a znate ko upravlja policijom. Ne treba vam više komentara o tome, upravljaju oni koji to i podržavaju”.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je kako se u ovom slučaju ne radi o međunacionalnim incidentima, već o sukobima dvije navijačke skupine.

“Slijedi nam derbi za dva tjedna, koji se procjenjuje da je visokog rizika, ali ja ću osobno sjesti s tim momcima, popričati i zamoliti ih da ne pravimo bruku od grada, jer mi imamo dovoljno drugih problema i ne treba nam nikakav huliganizam”, kazao je gradonačelnik.

Šta je sljedeće?

Klub zastupnika SDA u Skupštini HNK-a zatražio je ostavku ministra unutrašnjih poslova Slađana Bevande (HDZ). Oglasio se i Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Mostar, iz kojeg pozivaju policiju na odgovornost i traže da se prije derbija poduzmu dodatne aktivnosti kako bi se spriječili ekscesi.

– Evidentno je da se policijski sat ne poštuje, kao i da se počinioci ovakvih djela ne sankcionišu na način na koji bi trebali i morali. Najbolja potvrda mojih riječi je činjenica da se uglavnom radi o povratnicima u činjenju krivičnih djela. Dakle, ako nekoga ne sankcionišete adekvatno i na vrijeme, logično je očekivati da on ponovi krivično djelo. Zato poziv i ostalim institucijama da počnu raditi svoj posao. Bojim se da će neko izgubiti život ukoliko se stanje uskoro ne promijeni, rekao je predsjednik Kluba Bošnjaka Zlatko Guzin.

(VIDEO) Divljanje “ULTRASA” u Mostaru: Godine terora bez kazne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79