Mostarcu oduzeli kuću od 150.000 KM zbog deset puta manjeg duga

Na Općinskom sudu u Mostaru 28. aprila održano je, barem se nadamo, nesvakidašnje ročište.

Mostarcu Salki Pendiću ovršena je kuća u Potocima kod Mostara vlasništvo ½ u vrijednosti od 150.000 maraka zbog desetak hiljada maraka duga.

Pendić je dug ‘stekao’ izgubivši brakorazvodnu parnicu, te ga je ovršila bivša supruga, kojoj je sudskim rješenjem od 28. travnja dosuđena nekretnina bivšeg supruga. Ona se, naime, na drugom ročištu za prodaju nekretnina pojavila s ponudom od 25 tisuća maraka, te kupila kuću bivšeg supruga za 25 hiljada maraka. Suprug je vlasnik polovine kuće, no zanimljivo je da sud uopće ne navodi vrijednost njegovog dijela imovine, nego ukupnu.

U obrazloženju presude Općinskog suda u Mostaru navodi se da se na drugom ročištu za prodaju nekretnina ovršenika Salke Pendića iz Mostara, održanom 28. aprila 2021. godine, kao ponuđačica javila tražiteljica ovrhe(bivša supruga) s ponudom od 25 hiljada maraka, iskoristivši zakonsku mogućnost da je na drugoj prodaji nekretnina dovoljno ponuditi trećinu vrijednosti nekretnine, dok se u prvoj prodaji nekretnina ne može kupiti ispod 50 posto vrijednosti iste. Kad propadne prva prodaja, na drugoj je dovoljno ponuditi trećinu vrijednosti nekretnine.

Na ročištu za prodaju nekretnine Pendić nije imao odvjetnika, pa je i ovršen kako je ovršen. Čak se, što je posebno nevjerovatno u svoj smušenosti odrekao prava na žalbu, pa je rješenje da se supruga upisuje na njegovu nekretninu postalo pravomoćno danom donošenja.

Upitan je li bilo načina da se drugačije naplate, odnosno da se tele ne kolje zbog jedne šnicle, i ne ide u ovrhu nekretnine koje višestruko premašuje sitan dug odvjetnik Pendićeve supruge kaže da iznos nije sitan.

“Nisu sitni iznosi. 15.000 maraka nije sitan iznos. Ima drugi postupak, neplaćena alimentacija i troškove izvršnog postupka. Sve to premašuje iznos od 10 tisuća maraka. Namirena su potraživanja iz dva postupka, a za preostala dva postupka ide namirenje na plaći”, izjavio je na ovu temu odvjetnik Pendićeve supruge.

Pendić ima automobil i plaću, a potraživanja supruge mogla su biti namirena na neke druge načine. Ipak, na bubanj mu je stavljena kuća, piše Hercegovina.info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79