Mostarski političar zahtijeva da se sportskim klubovima koji ne priznaju BiH uskrate donacije iz budžeta

“Zahtijevam da se obustavi finansijska podrška klubovima čiji navijači baštine nacizam i fašizam, i šire mržnju prema državi Bosni i Hercegovini”.

Zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH Sanel Kajan zatražio je da se sportskim klubovima koji ne priznaju Bosnu i Hercegovinu uskrate dotacije iz budžeta.

“Pokrećem Inicijativu za prekid podrške sportskim klubovima čiji navijači podržavaju nacizam i fašizam, i šire mržnju prema državi Bosni i Hercegovini”, stoji u njegovoj objavi.

U obrazloženju inicijative koju je uputio Parlamentu naveo je i da “zvižduci nacionalnoj himni, fašistički simboli, govor mržnje, političke i druge neprimjerene poruke, česta su ikonografija, rigorozno zabranjena pravilima Svjetske fudbalske federacije, na sportskim stadionima u Bosni i Hercegovini”.

“Svjedoci smo da navijači pojedinih sportskih klubova, sve češće, uz huliganizam, promovišu i podržavaju i fašizam, nacizam, ksenofobiju, rasizam i ostale oblike diskriminacije.

No, Vlada Federacije BiH i resorna ministarstva izdašno su novčano pomagali klubove čiji su navijači primjer svega negativnog u ovoj zemlji. Odobravali su da javne kompanije sponzorišu te klubove, njihova takmičenja, događaje koje su organizovali.

Stoga, tražim od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva finansija i Ministarstva sporta da prekinu davanje saglasnosti javnim kompanijama na sponzorstva klubovima koji prešućuju, pa na neki način i podržavaju govor mržnje.

Također zahtijevam da se obustavi finansijska podrška klubovima čiji navijači baštine nacizam i fašizam, i šire mržnju prema državi Bosni i Hercegovini”, stoji u inicijativ zastupnika Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Sanela Kajana.

Podrsjećamo navijači Zrinjskog okrenuli leđa za vrijeme intoniranja himne BiH u Zenici

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79