Mostarski studenti izlaze na ulice, traže povratak na fakultete i manje školarine

Studenti mostarskog Sveučilišta protestovat će u srijedu 14. oktobra u 15:30 sati ispred zgrade Rektorata zbog nezadovoljstva odnosom prema studentima i tražit će povratak na fakultete te smanjenje školarina.

Organizatori Marko Vračević i Dario Hrkać za Klix.ba kažu da je protestna šetnja policiji već prijavljena i odobrena, a da je nezadovoljstvo stanjem na Sveučilištu iskazalo više od 1.600 studenata koji su potpisali peticiju.

Smatraju da je broj nezadovoljnih studenata i dosta veći, ali da mnogi od njih to ne smiju priznati jer su u strahu od mogućih posljedica koje bi se mogle odraziti na daljnji tok njihovog studiranja.

Najava protesta kako kažu organizatori iz određenih krugova njihove političke angažmane u opoziciji koristi za prebacivanje fokusa s buđenja nezadovoljnih studenata na političke igre, što smatraju apsolutno nedopustivim u trenutnoj situaciji.

Marko Vračević koji je kandidat Naše stranke za Gradsko vijeće Grada Mostar tvrdi da ovi protesti nemaju političku pozadinu, ali nam priznaje da je njegov politički angažman uzrokovan potrebom rješavanja problema mladih s kojim se godinama bori.

“Ovo nije nikakva politička igrica, zato što se ja aktivizmom po pitanju studenata bavim već godinama i ovo nema nikakve veze sa mojim političkim angažmanom na lokalnim izborima u Mostaru iako se ovdje pokušava izvući to iz konteksta. Umjesto da se stavi naglasak na to da u se studenti mladi konačno probudili i kaže se da izlazimo na ulice jer nam smeta ovo što se događa, određeni krugovi to okreću na politiku“, kaže Vračević.

Smatra da se time protesti žele sabotirati, a studenti po ko zna koji put utišati. Ističe da je kao koordinator za kulturu bio u Studentskom zboru i često govorio koji su problemi i šta treba raditi, ali da je shvatio kako ne može ništa promijeniti jer je tu već neki uhodani tim podobnih ljudi.

“Vidim da je Sveučilište jedna velika, najveća zapravo politička igra i smatram da ja kao neki obični student koji nije u nikakvoj političkoj organizaciji ne mogu ništa, a Naša stranka mi jedina pruža da se mogu profilirati u ono što jesam i gdje mi nitko ne govori šta ne smirajem i šta moram reći . Tako da sam ušao u politiku, kao aktivista i ako treba ući u Gradsko vijeće i boriti se za prava mladih ja ću to raditi, iako nam država pokazuje da im mladi ne trebaj nego samo njima podobni. Ja želim da kažem šta nama mladima smeta i boriti se protiv toga. Ne ulazim kao političar, nego politički aktivista jer je to jedini način da bi se mogao boriti protiv problema s kojima se godinama nose mladi”, pojasnio je Vračević.

Ističe kako je grupa od 1.600 studenata koji nisu zadovoljni trenutnim procesom online nastave, visokim školarinama i sličnim problemima najbolji pokazatelj stanja na toj visokoškolskoj ustanovi.

“Dario Hrkać je pokrenuo peticiju za ukidanje online nastave, a ja sam se borio protiv visokih školarina, pa smo se udružili i odlučili organizovati protest zajedno”, pojasnio je Vračević.

Dario Hrkać koji je kandidat HRS-a za Gradsko vijeće Širokog Brijega kaže kako je politiziranje studentskih protesta apsurd, koji mogu instalirati samo vodeće političke stranke, kako bi ugušili glas mladih, kako što su radili komunisti 70-godina kada su održani najveći studentski protesti.

“Studentski protesti pokušavaju se politizirati zato što smo Marko i ja ušli u opozicijske stranke, a da smo u nekoj od vodećih nacionalnih to sigurno nitko ne bi spominjao”, tvrdi Hrkać.

Pojašnjava da su organizatori protesta njih dvojica iz tog razloga što niko nije želio staviti potpis na organizatora protesta u strahu od mogućih posljedica.

“Studenti se boje da ih netko ne bi šikanirao kasnije, a moram reći da su i meni osobno dolazile poruke s raznim komentari u kojima me se pitalo zašto mi ovo treba, i upozorenjima da bih mogao imati problema od šikaniranja profesora do mogućih fizičkih napada”, tvrdi Hrkać.

Tada su kako pojašnjavaon i Vračević kontaktirali udruženja koja su već organizovala proteste i svjesni odgovornosti, bez obzira na sve ostali dosljedni u borbi za prava studenata.

“Ja sam prije dva mjeseca organizovao peticiju koju su potpisala 1.623 studenta, slao sam dopise i Studentskom zboru koji bi trebao osjeti puls studenata i reagovati u njihovu korist, ali su oni to sve ignorirali, jer su očito pod utjecajem Sveučilišta, a ne studenata koje predstavljaju. Najgore je to što se sada instalira iz određenih krugova priča o politizaciji protesta, kako bi se oni sabotirali, a nikome nije smetalo što je rektor Sveučilišta javno podržao HDZ“, govori Hrkać.

Napominje da se u samo dva dana oko 1.700 studenata priključilo grupi “Studenti protiv online nastave”, što smatra najboljim pokazateljem nezadovoljstva studenata trenutnim stanjem.

Izlazak na ulice, poručuju organizatori protesta u Mostaru, krajnji je pokazatelj nezadovoljstva studenata koji neće odustati od borbe za svoja prava upirući prstom u rukovodstvu Sveučilišta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79