Mostarski vijećnici žele uvesti moratorij na sve buduće zahtjeve o povratu crkvene imovine

GO HRS-a Mostar oglasio se danas na temu povrata crkvene imovine u Mostaru, odosno točke dnevnog reda, gdje se predlaže da se određene prostorije vrate Franjevačkom samostanu, koji od njih ne bi imao koristi naredne dvije godine, te se uvede moratorij na povrat crkvi oduzete imovine. Ukratko, evo ti ovo i o tome nećemo više.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U sjeni ostalih rasprava, poput one o protuzakonitostima u urbanizmu, promaklo je javnosti kako se na mala vrata pokušalo onemogućiti povrat nacionalizirane imovine u vlasništvu vjerskih zajednica, osobito onih koji čine dio rimokatoličke crkve. O čemu se radi?”

“Iz ne znamo kojih razloga, pod točkom 15. gradonačelnik je trebao obrazložiti i dati na glasovanje „Odluku o davanju na privremeno korištenje nekretnine u kojoj se nalazi Ziraat bank, Franjevačkom samostanu u Mostaru“, i to tako da samostan do 2023. godine ne bi mogao isti koristiti i/ili naplaćivati najamninu. Uz to, uveo bi se moratorij na sve buduće zahtjeve o povratu nacionalizirane imovine, do donošenja Zakona o restituciji na državnoj razini”.

“Na prvi pogled jedan čin dobre volje od strane grada, no, u biti radilo se o perfidnom pokušaju onemogućavanja povrata nacionalizirane imovine, jer do donošenja Zakona o restituciji na državnoj razini teško da će ikada doći”.

“HRS je još na kolegiju tražio izbacivanje ove točke s dnevnog reda, no budući da je većina (HDZ BiH i SDA) bila protiv, točka je uvrštena na dnevni red. Bili smo primorani djelovati amandmanski na Klubu Hrvata, što je kasnije usvojeno i predsjedavajući Kluba je na sjednici ispred Kluba dao u proceduru naše amandmane. Zašto smo bili protiv i djelovali amandmanski?”

“Prvi razlog je taj što Rimokatolička crkva u BiH nije organizirana tako da čini jedan pravni subjekt, poput Islamske zajednice, nego je svaka župa ili samostan poseban pravni subjekt. Povratom nekretnine Ziraatbank u vlasništvo Franjevačkog samostana tobože bi se zadovoljili zahtjevi Rimokatoličke crkve i stavio moratorij na sve eventualne zahtjeve o povratu koji bi možda neka župa, samostan ili kuća časnih sestara imala”.

“Ako se zna da su u Mostaru, po trenutnim podacima, 94 objekta vraćena islamskoj zajednici, 4 srpskoj pravoslavnoj crkvi, a samo 2 pravnim subjektima koji djeluju unutar rimokatoličke crkve, više nego očigledno je kako se s ovim potezom htjelo onemogućiti povrat imovine nemuslimanskim vjerskim zajednicama. Naši amandmani na Odluku su potaknuli političke stranke bošnjačke provenijencije na žestoku reakciju. Razlog žestine treba tražiti u činjenici da smo demaskirali njihove namjere. Drago nam je što je, po tko zna koji put, SDP BiH diskusijama i djelovanjem pokazao kako se radi o bošnjačkoj nacionalnoj stranci, a ne građanskoj kako se žele predstaviti”.

“Unatoč protivljenju HRS-a i našem prijedlogu da Klub Bošnjaka povuče prijedlog Odluke o moratoriju, SDA i SDP su inzistirali da prijedlog Odluke o moratoriju ide na glasovanje. Tražili smo to od Kluba Bošnjaka, jer se radi o, malo rečeno, nepravednom i diskriminatorski bošnjačko – nacionalno obojenom prijedlogu. Prijedlog je otišao na glasovanje i nije prihvaćen. Na kraju je ispalo dobro što je došlo do glasovanja, jer se pokazalo tko na koji način djeluje u GV Mostara. SDA i SDP su se demaskirale kao krajnje nacionalističke bošnjačke stranke, što nas nije nimalo iznenadilo.

Iznenadila nas je suzdržanost HDZ-a BiH po ovom pitanju i činjenica što bi, da nije bilo vijećnika HRS-a, ovaj prijedlog vjerojatno prošao. S druge strane, trebali bi im zahvaliti na tome. Na ovom, kao i na mnogim drugim pitanjima, pokazalo se kako je HRS u biti taj koji iskreno i nedvosmisleno brani interese ne samo svojih birača, nego i hrvatskoga naroda općenito”, zaključuje mostarski ogranak HRS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79