Može li BiH dobiti novu vlast do kraja godine? Evo u čemu je ključ

Centralna izborna komisija (CIK) bi za dva dana trebala proglasiti izborne rezultate, a od tog momenta počinju teći rokovi za uspostavu vlasti, shodno novim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je poručio kako će ta stranka s drugim partijama početi pregovore već 3. ili 4. novembra. Cilj HDZ-a, koji će prema svim procjenama i političkim očekivanjima biti siguran sudionik u vlasti na državnom i federalnom nivou, ali i u nekim kantonima. Cilj HDZ-a je da formira vlast sa istim partnerima po vertikali, gdje im to uspije.

Međutim, ko će biti koalicioni partner HDZ-u u FBiH zavisi od toga ko će kontrolisati prije svega Klub Bošnjaka, ali i Klub Srba u federalnom domu naroda. Klub Hrvata je jasno pod kontrolom HDZ-a, s obzirom da matematika raspodjele mandata kaže da će hrvatski delegati u tom klubu uglavnom doći iz HDZ-a ili neke druge stranke članice HNS-a, piše Klix.ba.

Problema bi moglo biti pri popunjavanju Kluba Srba. Taj klub nije se mogao popuniti ni kada ga je činilo 17 delegata, a kamoli sada kada ga čini 23. U tom slučaju popunjavanje će biti u rukama CIK-a, koji će vjerovatno morati intervenisati nekom svojom odlukom ukoliko među izabranim kantonalnim zatsupnicima, po formuli OHR-a ne bude dovoljno Srba.

I konačno prevaga će biti u činjenici koji politički blok će imati većinu u Klubu Bošnjaka. Na jednoj strani tu je politički blok, za koji se vjeruje da će zajedno nastupati, a to je SDA-DF, a na drugoj strani stranke Trojke i neke druge manje stranke. Ko će od ove dvije grupacije imati većinu od 12 delegata u spomenutom klubu bit će poznato nakon što se konstituišu kantonalne skupštine. Međutim, stranke koje su u igri izvjesno je, znaju kako bi taj omjer trebao izgledati.

HDZ poručuje da je za njih prihvatljiv partner onaj ko ima veći legitimitet u smislu broja zastupnika i delegata. Čović u potpunosti ignoriše DF, ali to ne mora značiti da i DF neće biti dio vlasti ukoliko bude dio SDA paketa.

HDZ je SDA-u zamjerio neke raniej poteze, smatrajući da ih je ta stranka politički izigrala. S druge strane Čović poručuje d aniej zaboravio ni činjenicu da je SDP dva puta napravio vlast sa hrvatskim predstavnicima koji su u očima HDZ-a nelegitimni.

Za mogućnost stvaranja šireg bloka stranaka iz Sarajeva, koji bi ušao u pregovore o formiranju vlasti s HDZ-om, Čović kaže da mu ne bi uopće smetao ako bi bio u funkciji BiH i njezinog evropskog puta.

“Međutim, kako ja vidim njihove odnose to je potpuno nerealno. Saslušao sam većinu kolega iz te političke strukture i ne vidim mogućnost za takvo što, ali meni ne bi smetalo, jer bi imali ogromnu parlamentarnu većinu koja bi nam omogućila da lakše i brže radimo. Nas kao Hrvate je nužda natjerala da idemo svi zajedno, ali to inače nema smisla, jer mora se dati šansa pluralizmu, znati tko je vlast, a tko opozicija”, kaže Čović.

Ipak, treba naglasiti da priča o formiranju vlasti dolazi paralelno dok traje negodovanje zbog Schmidtove odluke o nametanju izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH. Čak se čeka i odluka Ustavnog suda po apelaciji Željka Komšića pa i u tim okolnostima treba pratiti predstojeće pregovore. HDZ neće imati zadrške da se vlast odmah formira, a ko će biti drugi dio slagalice zavisi od stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Dogovoreni blok u FBiH vjerovatno će sa SNSD-om na državnom niovu činiti novu državnu vlast.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79