Može li “Osmorka” preživjeti kontraofanzivu SDA?

Ako Osmorka bude popucala iznutra, usljed silnih udara koje će pretpjeti od SDA, onda nek’ krivi svoje (!) loše medije. Spasiti je može samo Dragan Čović koji može „stući rogove“ nabusitom Miloradu Dodiku

Sama činjenica da su se lideri Osmrke morali vanredno sastajati u Zenici dovoljno govori o vrlo turbulentnim situacijama kroz koje ova koalicija prolazi. Hitan i vanredan sastanak pruzročili su nesmiljeni napadi SDA-a i DF-a, odnosno njihovih medija i intelektualaca zbog antidržavnih istupa predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kao budućeg partnera Osmorke u vlasti.

KIČMA OSMORKE

Bar tri stranke Osmorke (Naša stranka, SBiH i NESS) negodovale su na način da su prijetile istupanjem iz koalicije. Izjave Sabine Ćudić i Predraga Kojovića, kao ideologa NS-e, bile su providne igrice i nadmudrivanje za dobivanja boljih pozicija pri odabiru boljih funkcija za njihove kadrove piše The Bosnia Times

Njihovi medijski istupi u kojima su kritizirali stavove Milorada Dodika, pa čak uvjetovali svoj ostanak u Osmorki, bili su paravan iza kojeg su se krile njihove karijerističke ambicije. Konkretno, Čudić je imala ambiciju biti ministrica vanjskih poslova koju je već bio kaparisao Elmedin Konaković.

Ćudićka je već ispoljila svoje političke ćudi kada je nakon lokalnih izbora u Mostaru i izbora gradonačelnika bukvalno rastjerala ionako mršavu opoziciju okupljenu oko SDP-a

Kojović je politički žongler i njegovi stavovi nemaju političku težinu nakon što je abdicirao sa pozicije predsjednika NS-a. Ali Ćudićka je jedan od najčudnijih političkih aktera u Sarajevu. Da nije dama, pristajali bi joj mnogo opasniji atributi. Dovoljno je da su je mediji komparirali sa Sebijom Sekom Izetbegović po tome što obje insistiraju na “redu, radu i disciplini”, a u stvari na tome grade svoju autokratsku poziciju u stranci. Kao takva Ćudićka je već ispoljila svoje političke ćudi kada je nakon lokalnih izbora u Mostaru i izbora gradonačelnika bukvalno rastjerala ionako mršavu opoziciju okupljenu oko SDP-a. Tako da je tek rođena hercegovačka politička zvijezda Irma Baralija, iako mnogo obrazovanija, elokventnija i prodornija od svoje stranačke šefice Sabine, potpuno izgubila svoj sjaj. Šteta za Bosnu, a ne za NS!

Poslije Ćudićkinih i Kojevićevih istupa, oglasili su se predsjednik SBiH Semir Efendić i predsjednik NESS-a Nermin Ogrešević zajedničkim saopćenjem za javnost u kojem su opetovali njihove stavove i prijetnje da će istupiti iz Osmorke ukoliko Dodik bla, bla, bla…

Na ovo saopćenje „lampice su se upalile“ da su promtno reagirali Nermin Nikšić, nominalni lider Osmorke, kao i Konaković koji se smatra kičmom ove koalicije. Zašto bi Nikšić i Konaković uopće imali potrebu ogalašavati se nakon istupa Efendića i Ogreševića? Zato što je ponašanje ovog dvojca unutar Osmorke od početka kalkulantsko.

Efendić je čak podržao kanidaturu Željka Komšića, a ne Denisa Bećirovića, pa je čak potpisao neki predkoalicioni sporazum sa DF-om. Tuzlanski ogranak SBiH je ušao u koalicionu vladu sa SDA-om, itd. Efendić još uvijek kibicuje premijersku poziciju KS, iako ima osiguranu u Vladi Federacije BiH, ali pod uvjetom da Osmorka uspije formirati vlast na federalnom nivou.

 

Zašto bi Nikšić i Konaković uopće imali potrebu ogalašavati se nakon istupa Efendića i Ogreševića? Zato što je ponašanje ovog dvojca unutar Osmorke od početka kalkulantsko

Ogreševićev NESS je promijenio stranačako ruho i ulazio u strnačke talove i koalicije sa nekoliko manjih stranaka, među kojima je eto i SBiH, ali od svega toga je bila mala ili nikakva fajda. Sigruno mu je koalicija sa BPS-om Sefera Halilovića nanijela i štetu, jer su mu glasači prigovarali da ih ima i „gorih od Bakira“. Možda se baš zbog takvih grešaka njegov NESS nije uspio nametnuti u Sarajevu i stoga mu je potrebna Efendićeva SBiH. Kao što su mu potrebne druge stranke Osmorke da zadrži kantonalanu vladu u Bihaću.

Ipak je Ogrešević već učinio žrtvu za Osmorku u ZE-DO Kantonu, gdje je NESS do sada bio u koalciji sa SDA. Žrtva je time veća jer je Fuad Kasumović tokom izborne kampanje ovu stranku nazvao kriminalnom organzacijom zbog Rame Isaka, jednog od visoko rangiranih funkcionera NESS-a.

Zbog svega je sastanak Osmorke u Zenici bio neizvjestan. Prema onome što su rekli lideri stranaka, Osmorka ostaje na okupu. Zato je indikativno da je prvi takvu izjavu dao baš Ogrešević, kao predsjednik NES-a. Pa je zato i upitan da li je saopćenje NES-a i SBiH-a bila varka te da li je izvor njihovog nezadovoljstva ustvari raspodjela pozicija.

“To nije tako. Ovo je ozbiljan trenutak kada se treba ići ka finišu formiranja vlasti. Izrazito je bitno i kako ćemo se odnositi jedni prema drugima. Ne možemo se vrijeđati, nazivati pogrdnim imenima, biti bahati…”, rekao je Ogrešević.

 

Da bismo dobili odgovor da li će Osmorka izdržati i da li će popucati po šavovima, moramo znati startegiju napada SDA, kao i to koliko su jake poveznice unutar Osmorke i da li mogu izdržati te napade

Potom su govorili Kasumović i Nikšić, dok se Konaković i Efendić nisu oglašavali, što je također indikativno. Iako su mnogi simpatizeri Osmorke odahnuli, neće baš mirno spavati narednih desetak dana. To je vrijeme političkog šoua Milorada Dodika kada će iskoristiti entitetkse i vjerske praznike da srbuje i podiže nacionalistističke tenzije do ratnohuškačkih razina. To će iskoristiti režimski mediji u Sarajevu za nove napade na Osmorku.

STIŽU FAKTURE IZ IZBORNE KAMPANJE

Da bismo dobili odgovor da li će Osmorka izdržati i da li će popucati po šavovima, moramo znati startegiju napada SDA, kao i to koliko su jake poveznice unutar Osmorke i da li mogu izdržati te napade.

Po dosadašnjem ponašanju lidera SDA Bakira Izetbegovića, on je koristio staru taktiku koja je poznata kao „štap i mrkva“. Tako je ponudio „mrkvu“ Nikšiću i Efendiću, a Ogreševiću je ostavljao otvorena vrata, dok je „štap“ koristio samo prema Konakoviću. Ovo je stara taktika SDA da se obrušava samo na onu stranku koja bi mogla biti oslonac SDP-u u formiranju vlasti. Tu taktiku je primjenjivaona SBiH u vrijeme dok ju je vodio Haris Silajdžić. Potom je isto to radio prema SBB-u,odnosno njenom lideru Fahrudinu Radončiću.

Treba se prisjetiti da je Alijansa za promjene formirana tek kad je Silajdžić okrenuo leđa SDA-u i pružio ruku Zlatku Lagumdžiji i tako SBiH uveo u koaliciju sa SDP-om. Samo tada je SDA bila na kratko izbačena iz vlasti. A ono što Izetbegović želi danas samo je uspio ostvariti Sulejman Tihić, kada je SDA koalirala sa Lagumdžijinim SDP-om. Pošto to ne polazi za rukom Izetbegoviću, jer mu Nikšić odbija ispruženu ruku, onda on pokušava urušiti Osmorku izbijajući glavnu polugu te koalicije – Konakovićev NiP.

 

Po dosadašnjem ponašanju lidera SDA Bakira Izetbegovića, on je koristio staru taktiku koja je poznata kao „štap i mrkva“. Tako je ponudio „mrkvu“ Nikšiću i Efendiću, a Ogreševiću je ostavljao otvorena vrata, dok je „štap“ koristio samo prema Konakoviću

Osmorka još uvijek jeste na okupu, ali njeni lideri nisu baš solidarni kad su režimski napadi na njih u pitanju. Također su ideološki heterogeni, pa čak i dezavuirani, iako su zbog političkih backgrounda njihovih lidera trebali biti bliski jedan drugom. Tako bi Konaković, Ogrešević, Efendić i Kasumović, koje je nekad vezala ista ideologija i politička ideja, trebali djelovati mnogo jedinstvenije nego što to njihove stranke ispoljavju. Ideološki su mnogo bliže jedni drugima SDP i NS, i tako se i ophode međusobno kao stranke ljevice. Fenomen je da se špekuliralo da su Rifat Hozanović, kao onivač A SDA, Elmedin Konaković, osnovač NiP-a, kao i Semir Efendić puleni ili učenici rahmetli Hasana Čengića.

Ali, očito je ovdje riječ, prije svega, o stizanju faktura iz neodrađene izborne kampanje. Eklatantan primjer je Kasumović koji je bio domaćin sastanka Osmorke. On se pokazao kao najveći fajter u izbornoj kampnji, ali je zato prvi završio posao i izbacio SDA iz vlasti na kantonalnom nivou. Takvu poziciju je zaslužio i Konaković, jer je i on prsimice jurišao na režim u izbornoj kampanji. Vjerovatno bi i on završio posao kao Kasumović da mu nisu narasle ambicije sa Osmorkom, a nakon pobjede Bećirovića nad Izetbegovićem.

Da je Nikšić tokom kampanje imao ovako oštru retoriku i davao ovako direktne izjave o SDA-u kao nominalni lider Osmorke, ne bi to morao činiti sada. No, bez obzira na sve, SDA će krenuti u kontraofanzivu i napasti možda jače i žešće nego što je napadala svoje oponente tokom izborne kampanje. Kao što su glavno oruđe SDA brojni i prilično moćni mediji, tako su mediji rak rana odbrane Osmorke.

 

Treba se prisjetiti da je Alijansa za promjene formirana tek kad je Silajdžić okrenuo leđa SDA-u i pružio ruku Zlatku Lagumdžiji i tako SBiH uveo u koaliciju sa SDP-om. Samo tada je SDA bila na kratko izbačena iz vlasti

Nakon ove tvrdnje, vrijeme je da rezimiramo ovu temu: ako Osmorka padne na ispitu i bude popucala iznutra, usljed silnih udara koje će pretpjeti u narednim danima, onda neka krivi svoje (!) loše medije na koje se oslanjala tokom kampanje, kao i sada. Ako bude spašena, onda nek glasači zahvale Draganu Čoviću u čijim je rukama formiranje Vlade Federacije BiH! Samo on može „stući rogove“ Miloradu Dodiku!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79