Može li SDA preživjeti Zvizdićevo neminovno “zbogom”

Na posljednjem medijskom istupu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i jednog od predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Denisa Zvizdića, ponovo je pokrenuto već pomalo zaboravljeno pitanje njegovog o(p)stanka u ovoj stranci.

Podsjećamo, još od debakla SDA na lokalnim izborima, koji su održani krajem prošle godine, Zvizdić najavljuje svoj odlazak iz ove stranke. Prvo je to najavio za prošlogodišnji Dan državnosti, gdje je u razgovoru za Klix.ba, prilično rezolutno rekao da je njegov uslov da ostane u ovoj stranci “momentalna i neopoziva ostavka čitavog kantonalnog odbora stranke u Sarajevu”.

To je, kako je Zvizdić tada rekao, uključivalo i ostavku supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović na poziciju u KO SDA u Sarajevu.

Očekivano ostavka se nije dogodila, a reakcija prvog čovjeka SDA na Zvizdićev ultimatum bila je neočekivano žestoka. Pale su teške riječi, razmijenile su se međusobne optužbe, pred kamerama su se pokazivali mišići. Izetbegović je govorio da “njemu niko ne postavlja ultimatum” i da će Zvizdić imati priliku sada da “upozna Bakira Izetbegovića”.

Međusobni odnosi među najvažnijim ljudima unutar “prve stranke u Bošnjaka” izgledali su, barem u tom trenutku, ozbiljno narušeni.

Mir, mir, mir, niko nije kriv

Međutim, sve je ostalo na tome. Uskoro je između Izetbegovića i Zvizdića “palo” pomirenje, naglasak se stavio na dugogodišnje prijateljstvo i zajedničke interese. Kantonalni odbor SDA u Sarajevu je, uz sitne “kozmetičke” promjene u vidu najave ostavke jednog od predsjednika Fikreta Prevljaka koju nije podnio, ostao u manje-više istom sastavu. Čuli smo “Mir, mir, mir, niko nije kriv” – i sve je, barem privremeno, palo u zaborav.

U međuvremenu je krenuo egzodus istaknutih članova iz Stranke demokratske akcije. Osipale su se općinske organizacije i kantonalni odbori, stizala su saopćenja u kojima su odlazeći članovi kao glavnog krivca imenovali upravo bračni par Izetbegović i njihov način vođenja stranke. Rasipanje općinskih odbora u manjim sredinama možda za SDA i ne bi bilo značajno da im upravo ta mjesta nisu glavna uporišta. Velike gradske sredine, većinom su nepovratno izgubljene.

Hladan tuš

Tračak nade SDA je vidjela u tome što je na izborima (tijesnom pobjedom op. a.) uspjela sačuvati poziciju u najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini Novi Grad na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem. No, ubrzo je i odatle stigao “hladan tuš” za ovu stranku. Prije manje od mjesec, Efendić je objavio da napušta SDA i postaje predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Time je pao i posljednji bastion ove stranke u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sinoć je još jedan od istaknutih članova stranke Mirza Čelik najavio da napušta poziciju u Povjereništvu SDA Ilidža, uz obrazloženje da je želja i ambicija onih koji nisu dorasli da predstavljaju SDA Ilidža, postala opsesija i to će dovesti stranku, u odnosu na 2018. i 2020. godinu na 30 posto glasova 2022. godine. Iako ovim potezom Čelik nije napustio stranku, nego samo poziciju unutar nje, nije neizvjesno da bi i on mogao uskoro iza sebe “zatvoriti vrata”.

Okretanje leđa stranci

Ovim se ponovo vraćamo na Zvizdića. Iako su svi odlasci iz SDA, poput Konakovića, Čampare ili Efendića, sigurno ostavili dubok trag na samu stranku, Zvizdićev bi joj nanio novu štetu. Okretanje leđa stranci osobe koja je njen član od samog nastanka bilo bi jasan pokazatelj biračima da unutar nje nešto ozbiljno ne štima. Ruku na srce, svakom, pa i površnom poznavatelju političke scene u BiH jasno je da je Zvizdićev odlazak iz SDA neupitan. Pitanje je samo šta, ili koga, čeka.

Simptomatično je da se ovo osipanje kadrova SDA dešava u skoro pravilnim matematičkim intervalima i u kontinuitetu. Otprilike svakih mjesec neko ode iz stranke, a svake godine SDA napusti barem jedan istaknuti član. Možda iza ovih poteza stoji krajnji cilj da se zadrži fokus javnosti na kontinuiranom “raspadu” stranke. Možda članovi prije odlaska zaista daju priliku da se njihove pritužbe i zahtjevi uvaže. Možda je i nešto treće.

Bilo kako bilo, opći izbori u našoj zemlji, zakazani za 2022. godinu, i nisu tako daleko. Nekad najmoćnija stranka u BiH na njima će, sad je već izvjesno, nastupiti u “okrnjenom” sastavu. Prema trenutnim pokazateljima, greške koje su dovele do katastrofalnih rezultata SDA na lokalnim izborima nisu donijele pouku, a ni katarzu unutar stranke, a vremena je sve manje da u toj stranci poprave imidž.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79