Može li se pomiriti opozicija u RS-u?

Godišnji su odmori, svako ima svoje obaveze, pa smo prolongirali sastanak za početak septembra, rekao je nedavno za “Nezavisne novine” predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević, odgovarajući na pitanje kada će biti održan sastanak svih opozicionih stranaka u Srpskoj.

Dok su jedni opozicionari možda još na odmoru, drugi su počeli s radom. Parlamentarci na nivou BiH početkom sedmice vratili su se obavezama u Skupštini, a pojedini opozicioni prvaci ni tokom ljeta nisu imali predaha, s obzirom na to da su često držali pres-konferencije, na kojima su se, pored odbrane svog integriteta, nastavljali obračunavati sa kolegama iz opozicije, što je, kako kažu stručnjaci, dokaz da su lične sujete i kompleks liderstva ispred bilo kakvog koalicionog dobra.

Najnovije “pohvale” jedno drugom su prije nekoliko dana ponovo uputili predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, međusobno se optužujući za gaženje obećanja i dogovora.

Nastavak je to otvorenog sukoba ovog dvojca još od poslije izbora, a opozicione turbulencije često je upotpunjavao lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović, koji se znao obrušiti i na Trivićevu i na Stanivukovića.

Ipak, za mnoge su Vukanović i njegov pokret, pored predsjednika SDS-a Milana Miličevića i dalje jedini iskreni u opozicionoj borbi.

U ovom trenutku bilo kakav sukob, čak i najmanji verbalni, opoziciji ne ide u prilog, posebno ako se u obzir uzme da će uskoro sjesti za isti sto.

Ali, ovdje se radi o svemu, osim o nekom manjem neslaganju, jer se optužbe iznose javno i to od onih koji su smatrani budućim polugama opozicionog bloka.

“Gotovo je nevjerovatno šta se dešava sa opozicijom u Republici Srpskoj, pogotovo kada je riječ o mlađoj i srednjoj generaciji političara”, kaže Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

On ističe da je na djelu “potpuno političko, ideološko i etičko samoporicanje do kojeg dolazi prvenstveno zbog zastrašujućih izliva ličnih sujeta, neobuzdanih ambicija, misionarskih i liderskih kompleksa, ali i odsustva osjećaja za politiku”.

Zbog navedenog, on smatra da je u ovom trenutku nemoguć bilo kakav konkretan dogovor unutar opozicionog bloka.

“Zaista djeluje nemoguće bilo kakvo ujedinjenje opozicije”, kaže Vuković, koji u nastavku komentara dodaje da ključnu ulogu u ovoj priči treba da odigra javnost.

“Moguće je i, čini mi se, vrlo važno da javnost dobro uoči razliku između reformatorskih i partizanskih opozicionara, odnosno onih kojima je u fokusu odbrana Srpske, ali i bolja, poštenija i principijelnija vlast, od onih koji, zaslijepljeni željom da se obračunaju sa Dodikom, ne prezaju da gaze i omalovažavaju sve, od institucija i inteligencije do patriotskih dužnosti i istorijskog iskustva”, poručuje Vuković.

On tvrdi i da se u posljednje vrijeme isuviše očigledno ispoljava to da dio opozicionara uopšte ne razumije složene političke procese u BiH i okruženju.

“Oni pojednostavljuju i banalizuju ozbiljnost udara na Republiku Srpsku. Pokazalo se da stariji političari poput Miličevića ili Ivanića mnogo razboritije i odgovornije analiziraju politički trenutak i nacionalno pitanje”, navodi Vuković.

Politikolog Nikolina Lozo navodi da je više nego očigledno da su se stvari unutar opozicije značajno promijenile i da nekadašnji glavni saborci Vukanović, Trivićeva i Stanivuković sada nisu u dobrim odnosima, a da je jaz samo produbljen upućenim kritikama.

Ipak, Lozo kao moguće rješenje u cjelokupnoj priči vidi SDS.

“Konkretno, ne treba očekivati mnogo od ovog sastanka, jer vidjeli smo da opozicija u ovom trenutku ima mnogo problema i pokušava da se konsoliduje i razmotri koji su mogući modaliteti saradnje u budućem periodu. SDS kao najveća opoziciona partija treba da bude stožer u okupljanju nekada bliskih saradnika, ali i iz razloga što u navedenom bloku ni sa kim nije imala otvoren veći sukob i može da odigra ulogu ‘pomiritelja'”, istakla je Lozo za “Nezavisne novine”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79